
Yulia Popova táplálkozási szakértő és parafarmakológus elmondta, mennyire veszélyes a zöld burgonya, és miért jobb, ha kerüljük az elfogyasztását. A szakértő elmagyarázta, hogy a zöld a gumókon a fotoszintézis eredményeként jelenik meg, ami növeli a szolanin, egy természetes rovarölőszer felszabadulását, amely megvédi a növényt a kártevőktől. Erről a Vesti.kz számolt be.
Mi a szolanin és miért veszélyes?
A szolanin a nadragulyafélék családjába tartozó növényekben, köztük a burgonyában található. A normál, nem zöldülő gumókban a koncentrációja minimális és nem veszélyes. Azonban, ahogy a szakértő elmagyarázta, amikor a burgonya kizöldül, a szolanin szintje a sokszorosára nő, és így mérgezővé válik.
„A szolanin feleslege kellemetlen tüneteket okozhat. Egy mérgező adaghoz körülbelül két kilogramm zöldburgonyát kell megenni héjában. Azonban már kis mennyiségek rendszeres fogyasztása is negatívan befolyásolhatja a szervezetet” – jegyezte meg Popova.
A zöldburgonya-mérgezés tünetei
A magas szolanin tartalmú burgonya fogyasztásakor a következő tünetek jelentkezhetnek:
- hasfájás, hányinger, hányás, hasmenés;
- ritmuszavar, alacsony vérnyomás, szívproblémák;
- légszomj, kitágult pupillák, idegrendszeri depresszió.
Yulia Popova azt tanácsolja, hogy a mérgezés első jeleinél azonnal forduljunk orvoshoz, tisztítsuk ki a gyomrot, szedjünk szorbenseket és igyunk sok vizet, lehetőleg gázmentes ásványvizet.
Mit tegyünk a zöld burgonyával?
Arra a kérdésre, hogy le lehet-e vágni a zöldet és felhasználni a zöldség többi részét, a dietetikus azt válaszolta, hogy kisebb elváltozások (a felület legfeljebb 30 százaléka) esetén a zöld területet körülbelül egy centiméteres tartalékkal szabad eltávolítani, és a burgonya többi részét megfőzni. Ha a zöldesedés a gumó nagy részét borítja, a zöldséget ajánlott kidobni.