
A vitaminok és ásványi anyagok olyan létfontosságú tápanyagok, amelyekre szervezetünknek kis mennyiségben van szüksége a megfelelő működéshez és az egészség megőrzéséhez. Bár a változatos és kiegyensúlyozott étrend a legtöbb ember számára biztosítja az összes szükséges tápanyagot, egyesek számára hasznos lehet további kiegészítők szedése.
A vitaminok és ásványi anyagok, amelyek segíthetnek az egészség megőrzésében és a hosszabb életben maradásban, az A-, B-, C-, D-, E- és K-vitaminok, valamint a kalcium, a magnézium és a cink. Ha háziorvosa vitamin- vagy ásványianyag-hiányt diagnosztizált Önnél, bizonyos kiegészítők meghatározott időpontokban történő szedése előnyös lehet.
Azonban mindig konzultáljon orvosával, mielőtt bármilyen jelentős életmódbeli vagy étrendi változtatást hajtana végre, különösen mielőtt vény nélkül kapható gyógyszereket építene be a napi rutinjába. A legjobb, ha szakemberrel egyeztet, hogy ez megfelelő-e az Ön számára, mivel egyes alapbetegségben szenvedő embereknek kerülniük kell bizonyos élelmiszereket és étrend-kiegészítőket.
A megbetegedés, a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát úgy csökkentheti a legjobban, ha kiegyensúlyozottan táplálkozik, rendszeresen mozog, kerüli a feldolgozott élelmiszereket, és egészséges testsúlyt tart. Fontolja meg továbbá a dohányzásról való leszokást, az alkoholfogyasztás korlátozását és a bőséges vízfogyasztást.
Vitaminok
- A-vitamin: Segít lassítani az időskori makuladegeneráció okozta látásvesztést.
- B12-vitamin: Segít az ideg- és vérsejtek egészségének megőrzésében, a DNS előállításában és a vérszegénység megelőzésében.
- C-vitamin: Védi a sejteket, gyógyítja a sebeket, támogatja az immunrendszert, felszívja a vasat és csökkenti a gyulladást.
- D-vitamin: Segít a csontok, a fogak és az izmok egészségének megőrzésében.
- E-vitamin: Fenntartja a bőr és a szem egészségét és erősíti a természetes védekezőképességet.
- Folsav: Segít csökkenteni a születési rendellenességeket, ha terhes nők szedik.
Az A-vitamin fogyasztásának optimális időpontja az étkezés, különösen az egészséges zsírokat tartalmazó étkezés. Ennek oka, hogy az A-vitamin zsírban oldódik, ami azt jelenti, hogy hatékonyabban szívódik fel, ha zsírral párosul, írja a Surrey Live.
Az ételekben lévő zsírok segítenek feloldani az A-vitamint, így fokozva annak felszívódását. Az A-vitamin éhgyomorra történő fogyasztása gyomor-bélrendszeri panaszokhoz vezethet. A felnőttek számára ajánlott étrendi bevitel 700 és 900 mikrogramm között mozog. A túlzott fogyasztás mérgezést és negatív egészségügyi hatásokat eredményezhet.
Másrészt a szakemberek szerint a B12-vitamin bevitelének legjobb időpontja „általában éhgyomorra”. Az egészségügyi szolgálat elmagyarázza: „Ez azt jelenti, hogy legalább két órával étkezés vagy uzsonna után, és legalább 30 perccel az újabb étkezés előtt”.
A C-vitamin ideális bevételi ideje az egyéni szükségletektől függően változik, de általában azt tanácsolják, hogy étkezés mellett fogyasszuk. Mivel a C-vitamin vízben oldódik, és rövid ideig van jelen a véráramban, az étkezéssel együtt történő bevétel fokozhatja a felszívódását.
Sok szakértő javasolja a C-vitamin reggeli szedését az energiaszint növelése érdekében. Ezzel szemben a késő esti szedés stimuláló hatású lehet, és zavarhatja az alvást.
A D-vitamin zsírt tartalmazó étkezés, például reggeli mellé történő bevétele a leghatékonyabb, különösen reggel vagy kora délután. Ez annak köszönhető, hogy a D-vitamin zsírban oldódik, ami fokozza a felszívódását, ha étellel együtt fogyasztjuk.
Az E-vitamint a legjobb étkezésekkel, például ebéddel, vacsorával vagy lefekvés előtt fogyasztani. Ennek oka, hogy az E-vitamin zsírban oldódik, és az optimális felszívódáshoz étkezési zsírra van szüksége. Ami a folsavat illeti, az NHS azt javasolja, hogy a babavállalási próbálkozások idején (ideális esetben három hónappal korábban) és a terhesség első 12 hetében szedje.
Ásványi anyagok
- Kalcium: Segít az egészséges csontok, a véráramlás, a szívritmus és az idegek átvitelének elősegítésében.
- Magnézium: Segít javítani az általános egészségi állapotot és jólétet.
- Cink: Segít a bőr egészségének megőrzésében és lassítja az időskori makuladegeneráció okozta látásvesztést.
A kalciumot ideális esetben reggel vagy ebédidő körül kell bevenni, lehetőleg étkezés közben vagy után. Az optimális felszívódás érdekében a kalciumot kisebb mennyiségben, a nap folyamán elosztva kell fogyasztani. A magnézium ideális bevételi időpontja az Ön konkrét céljaitól és a magnézium használatának okaitól függ.
A magnézium-kiegészítők a nap folyamán bármikor bevehetők, de a következetes rutin fenntartása kulcsfontosságú. A cinket ideális esetben legalább egy órával étkezés előtt vagy két órával étkezés után kell bevenni.
Ha a cink felzaklatja a gyomrát, teljesen rendben van, ha étkezés közben veszi be. Az omega-3 halolajat a legjobb olyan étkezés közben bevenni, amely tartalmaz némi zsírt, legyen az reggeli, ebéd vagy vacsora.
Egyéb tápanyagok
- Omega-3 halolaj: Fokozza a szív, az agy, a szem, a mentális és az ízületek egészségét.
- Nikotinamid ribozid (NR) és nikotinamid mononukleotid (NMN): Segít helyreállítani a NAD+ szintet és az öregedéssel összefüggő sejtszintű változásokat.
Étellel együtt fogyasztva fokozhatja az omega-3 zsírsavak felszívódását, csökkentheti a savas reflux és az emésztési zavarok kialakulásának esélyét, és segíthet abban, hogy jobban összeolvadjon az étellel a jobb emésztés érdekében.