
A kompótot nyáron gyakrabban esszük, de télen is elkészíthető szárított gyümölcsökből. Mariyat Mukhina táplálkozási szakértő szerint az aszalt gyümölcsökből készült kompót kedvezően befolyásolja az immunitást, a szív- és érrendszert és a látást – írja a Sports.kz.
Az aszaltgyümölcs-kompót vitaminokat és más hasznos anyagokat tartalmaz. Ezek télen kedvezően hatnak a szervezetre – számol be a Sports.kz.
„Az aszalt gyümölcsökben C-vitamin van. Az természetesen a főzés során részben megsemmisül, de ennek ellenére némi mennyiség még mindig megmarad. Ez a vitamin az idősek számára szükséges az immunrendszer erősítéséhez” – mutatott rá az orvos.
A-vitamint is tartalmaz, ami fontos a szem egészségéhez. Az aszalt gyümölcsökből készült kompótban lévő kálium jó hatással van a szívre, a magnézium pedig normalizálja a vérnyomást, és segít a stressz leküzdésében.
Mukhina azt tanácsolja az időseknek, hogy naponta fogyasszanak 200-400 ml aszaltgyümölcs-kompótot, de ne tegyenek cukrot bele. Mert az növeli a hasnyálmirigy terhelését.
A cikk tájékoztató jellegű. Nem orvosi rendelés. Szükséges a szakemberrel való konzultáció.