
Az endokrinológus elmagyarázta, hogy ez az anyag, azaz a laktáz enzim a laktóz vagy más néven a tejcukor megemésztéséhez elengedhetetlen.
„A laktáz enzim az emberi szervezetben az életkor előrehaladtával jelentősen csökken. A tej fogyasztásakor pedig a tejcukor nem bomlik le a vékonybélben, hanem változatlan formában marad, ami kiváló táplálék a vastagbél kóros mikroflórája számára. Ez megnő, és megindul a kóros erjedés vagy rothadás folyamata” – mondta az endokrinológus a News.ru-val folytatott beszélgetésben.
Zuhra Pavlova endokrinológus és orvosdoktor ezzel szemben kijelentette, hogy a mediterrán étrend pozitív hatással van a memóriára és javíthatja az agyműködést. Elmagyarázta, hogy a sok gyümölcs és zöldség, az olívaolaj, a hal, valamint a minimális cukor és zsír elősegíti az egyedülálló bélbaktériumok növekedését, és javítja a memóriát és a kognitív funkciókat.
Tehát idősebb korban minél kevesebb tejet, de annál több zöldséget, gyümölcsöt, halat fogyasszunk.