
A szakember a gyorsételeket, a chipseket és a legtöbb félkész terméket az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé sorolta. Ezek az élelmiszerek magas kalóriatartalmúak, alacsony tápanyagot és minőségi fehérjéket tartalmaznak. Ezenkívül transzzsírokat, hozzáadott cukrot és tartósítószereket is tartalmaz.
Az ultra-feldolgozott élelmiszerek felborítják a bél mikroflóra egyensúlyát és növelik a gyulladásos betegségek kialakulásának kockázatát. Például fekélyes vastagbélgyulladás és Crohn-betegség alakulhat ki.
A gasztroenterológus a vörös húst a káros termékek második csoportjába sorolta.
„Tanulmányok bebizonyították, hogy az ilyen ételek fogyasztása növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Ezenkívül a nagy mennyiségű telített zsírok és transzzsírok befolyásolják a metabolikus szindróma kialakulását” – jegyezte meg Dianova.
A harmadik csoportba a hozzáadott cukrot tartalmazó termékek tartoznak, beleértve a pékárut és az édességeket. A szakember kifejtette, hogy a cukor „gátolja” a jótékony bélmikroflórát.
A túlzott cukorfogyasztás hátterében a patogén és gombás flóra nő. Azt is tudjuk, hogy a bél egészsége nagyon fontos az immunitás felépítésében.
A bélrendszer egészségének megőrzése érdekében a táplálkozási szakértő azt tanácsolta, hogy fogyasszunk elegendő rostot. Az étkezések során a tányér felét gyümölcsök, zöldségek és zöldek tegyék ki.
A szakember a savanyú káposztára is felhívja a figyelmet. Gazdag C-vitaminban és prebiotikumokban, amelyek táplálják a bél mikrobiomát. A Dianova azt javasolja, hogy finomítatlan növényi olajjal, például lenmagolajjal fűszerezzük az ételt. Az összetételében található többszörösen telítetlen zsírsavak jó hatással vannak a szervezet sejtjére, így a belekre is.
A szervek egészsége érdekében erjesztett tejtermékeket, például görög joghurtot fogyaszthatunk. Sok fehérje van bennük, jót tesznek a belek számára, és még hosszú élettartamot is biztosítanak.
Úgy tartják, a vörös hús káros a belekre, a táplálkozási szakértő azt javasolta, hogy alternatívaként gyakrabban fogyasszunk hüvelyeseket. Növényi fehérjében, összetett szénhidrátokban és rostokban gazdagok. A gázképződés elkerülése érdekében a babot főzés előtt be kell áztatni.
Korábban úgy tartották, hogy a pirospaprika fogyasztása meghosszabbíthatja az ember életét. Antioxidánsokat, valamint A-, B- és C-vitamint tartalmaz. Fehérjedús ételekhez, valamint levesekhez, húsokhoz, párolt zöldségekhez adhatunk chilit és fekete borsot.