Ezért tartsa meg a gyümölcsök és zöldségek héját

Világszerte az élelmiszerek egyharmada kárba vész, ami évente 1,3 milliárd tonnát jelent, ez pedig a Föld jövőjét is veszélyezteti. Pedig sok minden, amit hulladéknak gondolunk, valójában ehető: bizonyos zöldségek és gyümölcsök héja ráadásul tápanyagokban gazdag, sőt finom is. Nem mindegy azonban, hogy használja fel ezeket.

Banánhéj

A banán héja rendszerint a kukába kerül, tehát a gyümölcs egyharmadát kidobjuk. Pedig az nemcsak ehető, hanem hasznos tápanyagokat is tartalmaz. Indiában és a Karib-tenger térségében a banánhéj a helyi konyha szerves részét képezi. A banánhéjban található rostok serkentik az anyagcserét, csökkentik a koleszterinszintet, de védenek az esetlegesen fellépő szívproblémák ellen is. Könnyebben emészthető, ha sütve vagy főzve fogyasztja, készíthet belőle például banánhéjas reggeli kenyeret.

A banánhéj rengeteg magnéziumot, káliumot, C-, B6-, és B12-vitamint tartalmaz, de A-vitamin-tartalma is jelentős, amely a csontok és a fogak egészségéhez elengedhetetlen.

Fontos tudni azonban, hogy a banánhéj bármennyire is ehető magában, gyakran kezelik növényvédő és érlelő szerekkel, ezért felhasználás előtt alaposan tisztítsa meg!

Narancshéj

A narancs héjából isteni lekvárt készíthet vagy süteményekhez kandírozhatja is. A narancshéjban rengeteg rost található, mely segíti a bélrendszer működését, sőt a koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárulhat. A narancshéj egyéb vegyületei pedig megakadályozzák a puffadást, a teltségérzetet és a túlzott gázképződést is.

Bónusz, hogy a narancshéj a bőr fiatalítására is használható, számos értékes tápanyag és illóolaj található ugyanis benne. Az alaposan megmosott narancshéjat tépkedje kisebb darabokra, néhány napig szárítsa jól szellőző helyen, majd kávédarálóban vagy robotgépben darálja meg! Két evőkanál joghurtból, két evőkanál narancshéj-porból és egy evőkanál mézből nagyszerű hidratáló és bőrfrissítő arcpakolást készíthet, melyet 15 percig hagyjon a bőrén. Ha a mézet kihagyjuk, akkor narancsos-joghurtos arcradírt kaphatunk, amely nagyszerűen eltávolítja az elhalt hámsejteket, megtisztítja a pórusokat, és megakadályozza a mitesszerek kialakulását.

Gyömbérhéj

A gyömbér a benne található hatóanyagoknak köszönhetően nagyszerű hányingerellenes, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamintmikrobaellenes hatásokkal is bír. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket. A héja antioxidáns és antimikrobiális hatású. A gyömbérhéj gazdag rost- és vitaminforrás, tartalmaz többek között C-vitamint, kalciumot és vasat is. Használja tehát a gyömbért a szokásos módon, héjával együtt! Dobja a levesbe hámozatlanul, vagy használja a párolt zöldségekhez, kellemes ízt ad majd neki! Fel is forralhatja egy kevés vízzel, ezt aztán tárolhatja a hűtőben, és turmixokhoz, gyümölcslevekhez, koktélokhoz, szénsavas vízhez is adhatja. Ha erősebb ízre vágyik, pirítsa meg a héját sütőben, majd őrölje porrá! Ebből a porból finom gyömbérteát főzhet, de használhatja fűszerként is főzéshez, sütéshez.

Hagymahéj

A hagyma héja flavonoidokat tartalmaz, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Szárítsa ki, és őrölje porrá!

Elolvasom a cikket

hirlistazo.hu
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.