Milyen veszélyeket rejt a só?

A szakértő megjegyzi, hogy a nátriumbevitel csökkentése vagy a kálium hozzáadása az étrendhez:

  • csökkenti a vérnyomást hipertóniás betegeknél;
  • csökkenti a stroke és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát;
  • megelőzi a korai halálozást.

A sóhelyettesítők három csoportja

1. Nátrium-klorid könnyen hozzáférhető formában

Ezek a sópótlók nátrium-kloridot tartalmaznak, de a kristályok kis mérete és gyors oldhatósága miatt kevesebb só használható. A kémiai összetétel nem változik, de az íz intenzitása nagyobb.

2. A nátrium-klorid alternatívái

Ezek közé tartoznak az ásványi sók, mint például a kálium-szulfát és a laktát, a magnézium-szulfát és a kalcium-klorid. Nemcsak sós ízt adnak, hanem más funkciókat is ellátnak:

  • visszatartják a vizet;
  • tartósítószerként működnek;
  • javítják az élelmiszerek állagát.

Sokuknak azonban kesernyés íze van, ami egyesek számára nem biztos, hogy megfelelő.

3. Sós ízfokozók

Ide tartoznak az olyan ízfokozók, mint a glicin, lizin, arginin, mononátrium-glutamát. Csökkentik az étrend teljes nátriumtartalmát, de nem szabadulnak meg tőle teljesen.

A só természetes alternatívái

Tengeri só és ásványi só

A tengeri só kevesebb nátrium-kloridot tartalmaz, mint a hagyományos asztali só. Például néhány Izlandon bányászott tengeri só csak 16 százalék nátriumot tartalmaz, szemben a hagyományos só 40 százalékával.

Sóhelyettesítő termékek

Szójaszósz: sós ízt biztosít, de fontos, hogy minőségi, hozzáadott cukrot és ecetet nem tartalmazó változatot válasszunk.

Tengeri moszat: száraz formában alkalmas a levesek és a meleg ételek ízének javítására.

Ecet és citromlé: a savanykás íz ellensúlyozhatja az ételek sótlanságát.

Gyógynövények és fűszerek: kapor, petrezselyem, bazsalikom, fokhagyma, koriander és szegfűbors gazdagítja az ízeket, csökkentve a só szükségességét.

Szárított zöldségek: koncentrált nátriumtartalmuk miatt használatuk csökkenti a hozzáadott só mennyiségét.

Következtetés

Anna Divinskaya szerint a sóhelyettesítők helyes kiválasztása és fogyasztásának csökkentése segít az egészség javításában, különösen a magas vérnyomásban szenvedőknél. A természetes alternatívák és a speciális adalékanyagok egyszerre teszik ízletessé és egészségessé az ételeket.

Elolvasom a cikket