![](https://static.magyarhirlap.hu/images/202402/049-f0380770.jpg)
A hasnyálmirigy gyulladása akkor következhet be, ha valami hatására a hasnyálmirigyben termelődő enzimek idejekorán aktiválódnak. Fontos a betegség megelőzése, megfelelő életmóddal, a túlsúlytól és epekövektől való megszabadulással, az alkoholfogyasztás mérséklésével, a magas zsírtartalmú ételek kerülésével.
A növényi termékek, különböző magvak akár 50 százalékos zsírt is tartalmazhatnak, ami nagyon magas érték. Erre emlékeztetett Jana Smeleva, a Vidnovszkij Klinikai Kórház általános orvosa – írta meg a vm.ru. Szerinte a dióféléket, magvakat, növényi olajat, avokádót és olajbogyót óvatosan kell fogyasztani.
„Egyes növényi élelmiszerek a hasnyálmirigy ellenségei. Ha magvak, diófélék vagy avokádó van a salátában, automatikusan megszűnik az olajos öntet szükségessége. Magából a saláta összetevőiből kapja meg a szükséges egészséges zsírt” – mondta a terapeuta a News.ru-nak adott beszélgetésben.
A szövetelhalás mellett számos egyéb szövődménye is lehet a betegségnek, például az, hogy a hasnyálmirigyben található Langerhans-szigetek visszafordíthatatlanul károsodnak, így cukorbetegség alakulhat ki. Egyéb emésztőenzimeket előállító sejtek is sérülhetnek, a szervezet nem tudja megfelelően megemészteni, feldolgozni a táplálékot, fogyás, gyakori székletürítés, rendszeres hasmenés is előfordulhat emiatt.