
Egy táplálkozási szakértő szerint a döntés, hogy tejet vagy tejszínt adjunk-e a kávéhoz, több tényezőtől függ, többek között a személyes preferenciáktól, az egészségügyi hatásoktól és az ízléstől – számol be a Sports.kz.
A tej kevésbé keserűvé teszi a kávét. Ez különösen kedvező azoknak, akik az enyhébb és kiegyensúlyozottabb ízt kedvelik. A tej emellett krémesebbé is teszi az italt. A lattét vagy a cappuccinót például hagyományosan nagy mennyiségű habosított tejjel készítik. A tejszín még több zsírt és édességet ad a kávénak. Az ital sűrűbbé válik, az íze pedig intenzívebb lesz.
A magas zsírtartalom miatt azonban a tejszín egyesek számára túl nehézzé teheti a kávét – figyelmeztetett Svetlana Sinichenko.
Fontos szem előtt tartani, hogy a tej vagy tejszín hozzáadása növeli az ital kalóriatartalmát – jegyezte meg a szakértő:
A közönséges tej 100 ml-enként körülbelül 50-60 kcal-t tartalmaz, míg a tejszín – akár 300-400 kcal-t is ugyanakkora mennyiségnél. Ezért azok, akik figyelnek az alakjukra, válasszák a sovány tejet vagy az alternatív növényi lehetőségeket.
A szakember rámutatott, hogy egyesek nem tolerálják a tejben és a tejszínben található laktózt:
Számukra van alternatíva – a laktózmentes vagy növényi alapú tej, például a mandula-, szója- vagy zabtej. Ezek a tejfajták jó helyettesítők lehetnek azoknak, akiknek intoleranciájuk van a tejtermékekkel szemben.
Egy másik fontos pont az antioxidánsok felszívódását érinti – tette hozzá Svetlana Sinichenko.
Maga a kávé gazdag antioxidánsokban, amelyek segítenek a szervezetben az oxidatív stressz leküzdésében. A tanulmányok azonban azt mutatják, hogy a tej hozzáadása csökkentheti biológiai hasznosulásukat. Ez a hatás azonban elhanyagolható, állítják a tudósok.
A táplálkozási szakemberek szerint ízlés kérdése, hogy az ital melyik változatát választjuk. Vannak, akik a tiszta feketekávét részesítik előnyben, hogy élvezhessék annak természetes ízét és aromáját, mások szeretnek egy kis tejet hozzáadni a lágyság érdekében, megint mások pedig a tejszínt választják, hogy gazdagabb és krémesebb italt kapjanak.
Nincs tehát egyértelmű válasz arra a kérdésre, hogy tejet vagy tejszínt adjunk-e a kávéhoz. Minden az Ön preferenciáitól, egészségi állapotától és a kívánt ízélménytől függ.