A feldolgozott hús hatása az agyra

Egyes élelmiszerek károsak lehetnek az egészségre, különösen rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztva. Amerikai tudósok egyik tanulmánya összefüggést talált a feldolgozott vörös húsok, például kolbász, szalonna vagy virsli napi fogyasztása és a demencia kialakulásának kockázata között – írta meg a Pravda.ru.

Egy több mint 133 000 ember bevonásával készült, többéves vizsgálat során kiderült, hogy azok, akik naponta negyed adag feldolgozott húst (kb. két szelet szalonnát vagy másfél szelet szalámit) ettek, 13 százalékkal növelték a demencia kockázatát.

A tudósok azt is megjegyezték, hogy:

  • Azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztottak feldolgozott húst, az öregedési folyamat átlagosan 1,6 évvel gyorsult fel.
  • A szubjektív kognitív károsodás kockázata 14 százalékkal nőtt.

Érdekes módon a feldolgozatlan hús kedvelői körében a kockázat még jobban, mégpedig 16 százalékkal nőtt.

Miért rossz a feldolgozott hús?

A tudósok a trimetilamin-N-oxidnak (TMAO) tulajdonítják a kárt, amely a hús lebomlásának terméke a szervezetben. Ez az anyag fokozhatja a kognitív diszfunkciót, és felgyorsíthatja az öregedést.

Következtetés

Míg a kolbász alkalmankénti fogyasztása nem okoz komoly károkat, rendszeres jelenlétük az étrendben negatívan befolyásolhatja az egészséget, különösen a kognitív funkciókat.

Elolvasom a cikket

hirlistazo.hu
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.