
Először is a mesterséges édesítőszerekről, színezékekről, tartósítószerekről és savanyúságot szabályozó anyagokról van szó, amelyek valójában idegenek a szervezetünk számára, és megzavarhatják a különböző rendszerek normális működését – írja a Sports.kz.
„Az egyik legvitatottabb összetevő a mesterséges édesítőszerek kategóriája, mint az aszpartám, a szacharin és az aceszulfám-kálium. Ezeket cukor helyett használják, hogy az italoknak édes ízt adjanak minimális kalóriatartalom mellett, amu vonzza azokat, akik figyelnek a súlyukra, vagy problémákkal küzdenek a vércukorszintjükkel” – mondja a toxikológus. A biztonságosságuk kérdése azonban továbbra is fennáll.
Az olyan mesterséges édesítőszerek, mint az aszpartám, a szervezetben olyan anyagokká bomlanak le, amelyek nagy mennyiségben neurotoxikusak, fejfájást, migrént és látásromlást okozhatnak. Az aceszulfám-kálium szintén potenciális kárt okozhat az idegrendszerben. Az ilyen édesítőszereket tartalmazó üdítők folyamatos fogyasztása károsítja a bélflórát és az anyagcserét, növelve az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
Az üdítőkben található mesterséges színezékek, mint a tartrazin, a ponceau-4R és a briliáns kék, ugyanilyen aggodalomra adnak okot. Élénk színük mellett potenciális kockázatokat is hordoznak. A tartrazin allergiát vált ki, többek között kiütéseket, viszketést és hörgőgörcsöt. A ponceau-4R, amely szintén allergén, a neurotranszmitterekre gyakorolt hatása miatt gyermekek hiperaktivitásához kapcsolódik. A briliáns kék toxikus hatású lehet a kiválasztó szervek működésének befolyásolásával.
A szénsavas italokban használt tartósítószerek, mint a nátrium-benzoát és a kálium-szorbát – bizonyos kockázatokat jelentenek. Különösen a nátrium-benzoát az aszkorbinsavval (C-vitamin) kombinálva rákkeltő benzolt képezhet. A kálium-szorbát allergiát okozhat. Ezeknek a tartósítószereknek a tartós használata negatívan befolyásolja a mikroflórát, diszbakteriózist okozva.
A savanyúságot szabályozó anyagok, mint az ortofoszforsav és a citromsav sem veszélytelenek. Az ortofoszforsav megbontja a kalcium egyensúlyát, csökkenti a csontsűrűséget, és csontritkulást okoz. A citromsav nagy dózisban károsítja a fogzománcot, fogszuvasodást okozva. Ezenkívül a szódában lévő savak és a cukor kombinációja hozzájárul a gyomorhurut és a fekélyek kialakulásához.
Hasznos alternatívák a friss gyümölcslevek, különösen a zöldséglevek, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, és vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdagok, valamint a gyógyteák, amelyek számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek. „Azok számára, akik a szóda ízletes és egészséges alternatíváját keresik, a friss gyümölcsökből és bogyós gyümölcsökből készült házi limonádék ideálisak” – teszi hozzá Kutushov.