Ételek és gyógyszerek, amelyek nem fogyaszthatók együtt

Egyes ételek és italok képesek növelni vagy csökkenteni a gyógyszerek hatóanyagának a vérben való koncentrációját, amely alapvetően megváltoztathatja a gyógyszer hatását. Például, bizonyos gyümölcslevek képesek befolyásolni azoknak az enzimeknek a működését, amelyek a gyógyszerek metabolizmusáért felelősek. Ezért is alapvető fontosságú, hogy gondosan megválogassuk, mit eszünk és iszunk, különösen akkor, ha gyógyszereket szedünk – tájékoztat a Life.hu.

Vérhígító és leveles zöldségek

A nővér szerint a leveles zöldek befolyásolhatják a vérhígító gyógyszerek hatását.

A K-vitaminban gazdag élelmiszerek, mint például a zöld leveles zöldségek (spenót, saláta, káposzta), a csicseriborsó, a máj, a tojássárgája, az érett sajtok, az avokádó és az olívaolaj befolyásolhatják a vérhígító gyógyszerek hatását.

Ahelyett, hogy ezeket az élelmiszereket kiiktatnánk az étrendünkből, próbáljuk meg egyenletesen elosztva és folyamatosan fogyasztani ezeket az élelmiszereket, hogy a K-vitamin-szintünk a vérben stabil maradjon.

Antibiotikumok és tejtermékek

Egyes antibiotikumokat nem ajánlott magas kalciumtartalmú tejtermékekkel bevenni.

Az orvosok szerint az olyan tejtermékek, mint a tej, joghurt, vagy a kalciummal dúsított ételek és italok akadályozhatják bizonyos antibiotikumok – például a ciprofloxacin és a fluorokinolonok – felszívódását.

A fluorokinolon tartalmú gyógyszereket legalább egy-két órával a tejtermékek fogyasztása előtt vagy négy órával azután vegyük be.

Koleszterincsökkentő és a grépfrút

A grépfrútban található egy vegyület, amely befolyásolja a sztatinok, vagyis a magas koleszterinre adott gyógyszerek hatását.

A furanokumarin gátolja a szervezet gyógyszereket és más vegyi anyagokat lebontó képességét vagyis a máj nem tudja lebontani, és sokkal nagyobb dózisban is bekerülhetnek egyes hatóanyagok a véráramba. Továbbá a gyümölcsben található, naringin nevű polifenol jelentősen befolyásolja sok más gyógyszer hatásmechanizmusát is.

Inzulin és alkohol

Azok, akik inzulint vagy más, cukorbetegség elleni gyógyszert, például szulfonilureákat használnak, hajlamosabbak a hipoglikémiára, más néven alacsony vércukorszintre.

Az alkohol súlyosbíthatja ezt a problémát azáltal, hogy akadályozza a szervezet azon képességét, hogy a leeső vércukorszintből visszatérjen a rendes szintre.

Akármilyen cukorproblémája van, mindig kérdezze meg a diabetológusát, hogy mennyi alkoholt fogyaszthat egy-egy alkalommal és milyen feltételekkel.

Fájdalomcsillapító és alkohol

Sokan szednek mindenféle fájdalomra – legyen az menstruációs görcs, bokasérülés vagy fejfájás – ibuprofen- vagy paracetamoltartalmú gyógyszert. Érdemes kihagyni a koktélozást, ha bármiféle gyógyszert szedünk, mert könnyen gyomorbántalmaink lehetnek.

Fontos, hogy ha bármilyen mellékhatás jelentkezik a szedett gyógyszernél, keresse fel a kezelőorvosát!

Elolvasom a cikket