
Blokhina, a RUDN Egyetem Biokémiai Tanszékének vezetője, az orvostudományok doktora és Vadim Pokrovszkij professzor válaszolt arra a kérdésre, hogy a vegetarianizmus ajánlható-e rákmegelőzésként.
„Nem sok nagy tanulmányt végeztek az étrendről a rák kialakulásának valószínűségére gyakorolt hatásáról. A jó hír az, hogy eddig nincs bizonyíték arra, hogy a növényi alapú étrend növeli a rák kockázatát. Azt azonban nem lehet mondani, hogy a vegetarianizmus csodaszer vagy gyógyír lenne a rák ellen”.
A vizsgálatokban kimutatott kockázatcsökkenést a százalék töredékeiben mérik. Kivételt képez a rák három típusa, amelyeknél a növényi alapú étrend jelentősen csökkenti a megbetegedések valószínűségét. Ezek a prosztatarák, a mellrák és a vastagbélrák. A vastag- és végbélrákban az étrend és a betegség kockázata közötti kapcsolat a legvilágosabban látható – az elegendő rostot fogyasztó embereknél ritkábban alakult ki vastagbélrák, a már meglévő daganatos betegeknél pedig a növényi étrendre való áttéréskor valamivel lassabban fejlődött.
A kutatások azt is kimutatták, hogy a magas telítettzsír-tartalmú étrend növeli az agresszív prosztatarák kialakulásának kockázatát, és hogy az állati zsírok étrendből való kiiktatása a prosztatarákban szenvedő betegek étrendjéből csökkenti a PSA, egy szervspecifikus prosztatafehérje szintjét, amely daganatként jelentkezhet.
Az emlőrák esetében a csökkent kockázat valószínűleg annak köszönhető, hogy hormonfüggő betegségről van szó. Mivel a növényi élelmiszerek megváltoztathatják az ösztrogénszintet, az étrend részben csökkentheti annak kialakulási kockázatát – mondta Vadim Pokrovszkij.