
A sóhiány ritka, de bizonyos helyzetekben súlyos problémákat, például hiponatremiát okozhat. A nátriumhiány fő jelei:
- zavar;
- görcsök vagy letargia;
- gyakori vizelés (diuretikumok szedése miatt).
Több sóra lehet szükség:
- Sportolóknak és aktívan izzadóknak.
- Azoknál az embereknél, akik nem adnak sót az ételeikhez, és teljes értékű ételeket fogyasztanak.
- Ritka betegségekre, mint például a posturális ortosztatikus tachycardiaszindróma.
Amikor kevesebb sóra van szüksége
A túlzott sóbevitel éppen ellenkezőleg, egy gyakoribb probléma, amely a következőkhöz vezethet:
- hipertónia és a stroke fokozott kockázata.
- a szív, a vesék és az agy állapotának romlása.
A legtöbb ember túllépi az ajánlott napi 2300 mg-os nátriumbevitelt (körülbelül egy teáskanál só).
Miben van a legtöbb só?
Magas nátriumtartalmú ételek:
- félkész termékek és konzervek.
- kenyér, felvágottak és kolbász.
- gyorséttermi ételek.
A friss gyümölcsök, zöldségek és a teljes értékű élelmiszerek minimális nátriumot tartalmaznak, és ideálisak az alacsony sótartalmú étrendhez.
Tippek a só csökkentésére az étrendben
- Együnk több teljes értékű ételt: válasszunk friss zöldségeket, gyümölcsöket, sovány húsokat.
- Főzés otthon: ez a legjobb módja annak, hogy szabályozzuk az ételekben lévő só mennyiségét.
- Adjunk hozzá zöldfűszereket és fűszereket: ezek segítenek kiemelni az ételek ízét só nélkül.
- Olvassuk el a címkéket: ismerjük meg a feldolgozott élelmiszerek sótartalmát.
- Csökkentsük az éttermi étkezést: különösen a gyorsétteremben, ahol túl sok sót használnak fel.
- Fokozatosan csökkentsük a sót: ízlelőbimbóink két-három hét múlva alkalmazkodnak.
Eredmények
A só szükséges a szervezet számára, de fontos az egyensúly fenntartása. A sóhiány súlyos egészségügyi problémákat okozhat, de a sófelesleg még veszélyesebb, szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. Szabályozzuk a sóbevitelt az egészséges ételek kiválasztásával és a feldolgozott élelmiszerek mennyiségének csökkentésével az étrendben.