
A májat általában vagy nagyon szeretik, vagy meg sem akarják kóstolni a sajátos szaga és megjelenése miatt – írja a Sports.kz.
Az orvosok azonban biztosak benne: a sertésmáj bizonyos értelemben igazi szuperélelmiszernek tekinthető. Elmondták, milyen hasznos tulajdonságokkal rendelkezik ez a termék, és kinek érdemes legalább egyszer otthon megfőzni.
A sertésmáj összetétele
100 g termékben:
– kalória – 109 kcal;
– fehérjék – 18,8 g;
– zsírok – 3,8 g;
– szénhidrátok – 4,7 g.
A sertésmáj egészségügyi előnyei
A sertésmáj számos hasznos anyagot tartalmaz, amelyek értékes táplálkozási termékké teszik.
Vitaminok. A sertésmáj gazdag B-vitaminokban (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12), valamint A-, D-, E- és K-vitaminokban. Ezek a vitaminok kulcsszerepet játszanak az immunitás fenntartásában, segítik a látás és az idegrendszer erősítését.
Ásványi anyagok. A máj olyan fontos makro- és nyomelemeket tartalmaz, mint a vas, cink, réz, mangán, magnézium és kalcium. A vas igen bőségesen megtalálható benne, így segít csökkenteni a vérszegénység kockázatát.
Aminosavak. A máj kiváló forrása az esszenciális és helyettesítő aminosavaknak, amelyek szükségesek a növekedéshez és a szövetek helyreállításához. Tartalmaz például arginint, lizint, metionint.
Zsírsavak. A sertésmáj többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, köztük omega-3 és omega-6 zsírsavakat, amelyek fontosak a szív- és érrendszer és az anyagcsere szempontjából.
Antioxidánsok. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően a máj támogathatja a szervezet antioxidáns védekezőképességét, ami segít a szabad gyökök elleni küzdelemben, és csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.
Ki fogyaszthat sertésmájat?
A sertésmájat mindenkinek érdemes kipróbálni, akinek nincs ellenjavallata. Mindenekelőtt azonban ez a termék fontos a terhes és szoptató nők számára. A májban található hasznos anyagok, mint például a folsav és a vas, hozzájárulnak a magzat megfelelő fejlődéséhez és az anya egészségének megőrzéséhez.
Ezenkívül a sertésmáj nagyon hasznos azok számára, akiknél már diagnosztizálták a vashiányos vérszegénységet.
A termékre a hosszú betegségből vagy műtétből lábadozók étrendjében is szükség van. A benne lévő számos tápanyag segít a gyorsabb felépülésben.
A sertésmáj káros hatása a szervezetre
A rengeteg hasznos tulajdonság ellenére a terméknek hátrányai is vannak.
Először is, a sertésmáj jelentős mennyiségű koleszterint tartalmaz, ami veszélyes lehet a hiperkoleszterinémiában és szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára. Bár a modern kutatások azt mutatják, hogy a táplálékkal bevitt koleszterin nem befolyásolja annyira a vér koleszterinszintjét, mint korábban gondolták, a lipidanyagcsere-zavarban szenvedő emberek jobban teszik, ha korlátozzák a koleszterinben gazdag élelmiszerek, köztük a sertésmáj fogyasztását.
Másik jelentős hátránya a magas A-vitamin-tartalma. Túl nagy dózisban ez a vitamin veszélyes lehet az egészségre. A hipervitaminózis A fejfájást, hányingert, szédülést, bőrproblémákat és egyéb kellemetlen tüneteket okozhat. A túl sok A-vitamin pedig a magzat fejlődését is károsíthatja, ezért fontos, hogy a terhes nők odafigyeljenek a májfogyasztás mennyiségére.
Ezenkívül a sertésmáj, mint minden állati szerv, felhalmozhat méreganyagokat és káros anyagokat, köztük nehézfémeket és gyógyszermaradványokat. Ezért fontos, hogy egészséges, környezetbarát körülmények között nevelt állatok máját válasszuk.
A köszvényben szenvedőknek óvatosan kell fogyasztaniuk a sertésmájat, mivel az magas purintartalommal rendelkezik, amely húgysavvá metabolizálódik. A felesleges húgysav köszvény súlyosbodásához és urátkristályok lerakódásához vezethet az ízületekben.
Ezenkívül a sertésmáj meglehetősen zsíros termék. Ezért jobb, ha nem fogyasztják a máj, az epehólyag és a hasnyálmirigy betegségeiben szenvedők.
A májat, mint minden más terméket, a kiegyensúlyozott étrend részeként kell tekinteni, nem pedig csodaszerként vagy abszolút méregként. Ahhoz, hogy még a legegészségesebb ételek is hasznosak legyenek, fontos, hogy emlékezzünk az egészséges menü két fő szabályára – a mértékletességre és az egyensúlyra. Ha nincsenek ellenjavallatai, akkor a sertésmájat nyugodtan fogyaszthatja heti 1-2 alkalommal kis mennyiségben.
Ha krónikus betegségben szenved, nem ésszerűtlen, hogy konzultáljon orvosával ebben a kérdésben. A szakember segít meghatározni a májfogyasztás megengedett mennyiségét és gyakoriságát.
A máj megfelelő előkészítése is fontos szerepet játszik: a hőkezelésnek elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy elpusztítsa az esetleges kórokozókat, de nem túl soknak, hogy megőrizze a tápanyagokat.
A változatos és egészséges étrendnek állati és növényi termékeket egyaránt tartalmaznia kell – ne felejtsük el a májat zöldségekkel, gabonafélékkel kiegészíteni.