
Az izsóp segít megerősíteni a szervezet védekezőképességét a megfázás és az akut légúti fertőzések során, és megkönnyíti a légzést azok számára is, akik már betegek. Ha fáj a torkuk, az izsóp főzetét használhatják gargarizálásra – magyarázta a szakértő – írja a Sports.kz.
Az izsóp másik fontos felhasználási módja a gyomorfekély megelőzése. A növényben található antibakteriális anyagok, gátolják a Helicobacter pylori mikroorganizmus aktivitását, amely gyakran okozza a fekélyek kialakulását.
Amennyiben élvezni szeretné az izsóp kellemes illatát és védelmet kapni a fertőzésektől, cseppentse illóolaját aromalámpába, párásítóba vagy a radiátorra.
Teát is készíthetünk izsópból. Ehhez az orvos azt javasolja, hogy a szárított izsópot adjuk tealevelekhez, és öntsük le 95 °C-os forró vízzel. Ízlés szerint egy kis mézet is adhat hozzá. Az ilyen ital segít a torokfájáson, és a gyomorfekély megelőzésére szolgál.