Ezzel a trükkel a tészta egészséges köret lesz

„Egy elemi »trükkel« a tésztából egészséges köret lesz. Hogyan kell ezt csinálni?” – olvasható az Edimdoma.ru weboldalon megjelent cikkben.

Razan Hallak és Vijaya Surampudi táplálkozási szakértők azt tanácsolják, hogy a tésztát ne azonnal, hanem miután teljesen kihűlt, még jobb, ha másnap fogyasztjuk el.

Kiderült ugyanis, hogy egyes ételek lehűlés után egészségesebbek lesznek. A tészta, a rizs, a burgonya és más, keményítőtartalmú termékek megváltoztatják szerkezetüket. Úgynevezett rezisztens (ellenálló) keményítő képződik bennük – az emberi bélrendszer könnyen megemészti az ilyen keményítőt.

„Amikor a keményítőtartalmú élelmiszereket lehűtjük, a molekulák átrendeződnek egy kristályosabb (azaz sűrűbb) hálózattá. Ezt a folyamatot retrográdációnak nevezik” – magyarázták a szakértők.

Ezenkívül a rezisztens keményítő átveszi az élelmi rostok és a probiotikumok funkcióját, azaz lassítja a glükóz vérbe való felszívódását, és „táplálja” a hasznos bélflórát. A rezisztens keményítőmolekulák részt vesznek a gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező, rövid szénláncú zsírsavak termelésében is. Ezeknek köszönhetően – jegyzik meg a kutatók – csökken a vastagbélrák kockázata.

Minél tovább hűtik a tésztát, annál jobb, mondják a Today beszélgetőtársai. Általában 24 óra a hűtőben elég. Egyébként újramelegítve a termék molekuláris szerkezete nem változik.

A frissen főtt tészta, rizs vagy burgonya a maga módján hasznos, ha mértékkel fogyasztjuk. De diétás étrend vagy bizonyos betegségek (például 2-es típusú cukorbetegség) biztonsági hálójaként különösen hasznos lehet ez a köretes „trükk”.

Elolvasom a cikket