Hogyan tároljuk a rizst?

Először is, a szakértők biztosítják, hogy a rizs eltarthatósága az ízétől függ. Óvatos becslés szerint egy év a rizs ideális szavatossági ideje, míg bizonyos körülmények között a rizs akár harminc évig is biztonságosan tárolható.

Hogyan tároljuk a rizst úgy, hogy sokáig elálljon?

A rizs tárolásakor három dolgot kell szem előtt tartani: a hőmérsékletet, a fényt és a kártevőkkel való, esetleges érintkezést.

Hol kell tárolni?

Ideális esetben sötét, 12 Celsius-fok alatti hőmérsékletű helyen, például a zöldség- és gyümölcshűtőszekrény meleg rekeszében, ahol a hőmérséklet általában +7–10 Celsius-fok. Abszurdnak hangzik, tekintve, hogy a legtöbben megszoktuk, hogy a rizst valahol a konyhaszekrényben kell tartani, de ha arról a helyről beszélünk, amely a legideálisabb a rizs eltarthatóságának meghosszabbítása szempontjából – akkor mindenképpen a hűtőszekrény az.

Hogyan kell tárolni?

Nemcsak a kártevőknek, hanem az oxigénnek való kitettség is a legrosszabb dolog, amely a rizzsel történhet. Ezért a legjobb, ha üvegben vagy legalábbis fedeles műanyag edényben tároljuk. „Az üvegedényekben tárolt rizs tovább eltartható, mint a műanyagban tárolt, amely beengedi a fényt és az oxigént, és gyorsabban rontja a rizsszemek minőségét” – állítja a szakértő.

Le lehet fagyasztani

Ha nincs elég hely a konyhaszekrényben vagy a hűtőszekrényben a rizs tárolására, érdemes megfontolni a fagyasztót. A hideg segít megőrizni a szemek minőségét és tápértékét, valamint megakadályozza, hogy a rizsben lévő olaj megrothadjon, ami a helytelen tárolás esetén gyakran előfordul.

Melyik rizs tartható el a legtovább?

Gyakran a barna rizst ajánlják a rendszeres étrend részeként a fogyás vagy az optimális testsúly fenntartása érdekében. A fehér rizs azonban sokkal jobban eltartható: ennek oka, hogy a fehérre őrléssel eltávolítják a szemekből a héjat, a korpát és a csírát, míg a barna rizsből csak a héjat. Ebben a tekintetben a barna rizs gazdagabb B-vitaminokban és rostokban, amelyek nélkülözhetetlen segítői a túlsúly és a gyomorbetegségek elleni küzdelemnek. Viszont hat hónaptól három évig tárolható, nem tovább, míg a fehér rizs, mint már említettük, akár harminc évig is sikeresen tárolható, és megőrzi minden hasznos tulajdonságát.

Elolvasom a cikket