
A rostok úgy viselkednek a testünkben, mint egy szivacs: magukba szívják az emésztőrendszerünkön áthaladó dolgokat, és megkönnyíthetik a távozásukat. Telítenek, így fogyókúrában is hasznukat vesszük, hiszen kevesebbet eszünk, és tovább tart a jóllakottságérzés is. A rostoknak köszönhetően a tápanyagok egyenletesen jutnak a véráramba, megakadályozva a vércukorszint ingadozását és így a sóvárgás kialakulását. A rostokban gazdag étrend gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, a kalória-, zsír-, cukor- és sótartalma viszont alacsony. Az ideális, ha naponta 25–30 gramm rostot fogyasztunk.
1. Borsó
A zöldborsót valójában éretlenül fogyasztjuk. Amikor megérik, az ún. száraz- vagy felesborsót kapjuk, amely lehet sárga vagy zöld színű is. Fagyasztva egész évben kapható és fogyasztható, de a kora nyári friss borsónál nincs finomabb. Felturbózhatjuk vele a salátákat nyersen, párolva vagy főzve. Jól illik hozzá a hagyma, a fokhagyma, isteni finom tésztával, csirkével vagy akár mandulával is.
2. Burgonya
A burgonya mindegyik fajtája tele van káliummal, C-vitaminnal, folsavval és rostokkal. A Dél-Amerikában őshonos burgonya viszonylag lassan lett népszerű Észak-Amerikában és Európában, mert sokáig mérgezőnek tartották. Mára Európa lett a legnagyobb burgonyatermesztő földrész. Emberi alapélelmiszernek tekinthető, de állati takarmányozásra, a szesziparban és a gyógyszeriparban is használják. Sokan csak bő olajban sütött hasábburgonyaként, krumplisziromként fogyasztják, pedig héjában főve vagy sütve teljes értékű, jótékony hatású táplálék.
3. Kelbimbó
Ez a finom, ízletes kis zöldség a gyerekek körében nem örvend túl nagy népszerűségnek, de felnőttként már jobban értékeljük: valóságos raktára az értékes tápanyagoknak. Vitamintartalma (A-, B1-, B2-, B6-, C-, E- és K-), valamint ásványianyag-tartalma (mangán, vas, foszfor, magnézium, kálium) különösen kívánatossá teszi. Párolva, sütve vagy főzve fogyasztható. A készre főzött kelbimbó nem kemény, de nem is túl puha. A párolás például a bimbók méretőtől függően 6–12 percet vesz igénybe. Ízéhez illik a mogyoró, a szezámmag, a majoránna és a köménymag is.
4. Paszternák
A 16. században már egész Európában használták egyrészt ételek édesítésére; másrészt a burgonya Európába érkezése előtt főzve és sütve is fontos népeledel volt. Használata és ismertsége az édesebb sárgarépák, illetve a burgonya megjelenésével erősen visszaesett. Kicsit diós ízű, magas C-vitamin-, kálium- és folsavtartalmú. Rosttartalma miatt népszerű böjti étel: segít kordában tartani a vércukorszintet, és elősegíti a teltségérzet kialakulását. Párolva, pirítva, főzve nagyon finom. Jól aszalható. Sótlanul megfőzve édességek alapanyaga lehet. Remek burgonyahelyettesítő: püré és csipsz is készülhet belőle.
5. Spenót
Vitaminbomba, amelyet rengeteg ételbe lehet belecsempészni a lasagnétól kezdve a hamburgeren át a brownie-ig. Ásványianyag-tartalma (pl. szelén, magnézium és a króm), valamint folsav-, B- és K-vitamin-tartalma extra magas. Nyersen is kiváló, de fonnyasztható, főzhető és süthető is.