
A vágódeszka többféle anyagból készülhet, ezek közül pedig vannak olyanok amiket mindenképp érdemes elkerülni, mint például a műanyag. Az ilyen vágódeszkák a használat során kopnak, ezzel pedig számtalan apró műanyag részecskével szennyezhetik be az ételt. Általánosságban azonban elmondható, hogy akármilyen vágódeszkáról is legyen szó, érdemes bizonyos szabályokat betartani.
Ezek közül az egyik, hogy amennyiben lehetséges, a húsokat és a halféléket egy, míg a zöldségeket és gyümölcsöket egy másik, külön vágódeszkán aprítsuk, ezzel ugyanis elkerülhető, hogy az esetleg nem főzni kívánt zöldségeket beszennyezzük a húsban található baktériumokkal.
A másik alapvető szabály a folyamatos és rendszeres tisztítás. Minden alkalommal használjunk mosogatószert és forró vizet.
Az utolsó szabály pedig, hogy tudjuk, mikor kell elengedni a vágódeszkát. Sokan még akkor is használják azokat, amikor már komoly amortizáción ment végbe a vágódeszka, azonban ez szintén élelmiszer-biztonsági problémát jelent, ráadásul a felszín érdessé válásával a takarítás is nehezebbé válik, a baktériumok pedig könnyebben szaporodnak.
Érdemes tehát megnézni min is készítjük el ételeinket, és ha szükséges, beszerezni egy új vágódeszkát.