
Szirtes Györgyi
2025. február 2. vasárnap. 5:04
A gyümölcsök egészséges részét képezhetik a kiegyensúlyozott étrendnek. Csak fontos, hogy a cukorbetegek kiválasszák a számukra legmegfelelőbb gyümölcsöket, és néhány másikat ritkábban fogyasszanak.
A cukorbetegek számára fontos eszköz, a glikémiás index arra utal, hogy az ételek milyen gyorsan emésztődnek meg és szívódnak fel a véráramba.
Előfordulhat, hogy egy cukorbetegségben szenvedő személy képes elviselni egy banánt nagyobb cukorkiugrás nélkül, míg másoknak teljesen el kell kerülniük.
Az adagok mérete minden gyümölcs esetében fontos, különösen a magas glikémiás indexűek esetében. Bizonyos gyümölcsök nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak. Ilyen a mangó, a banán, a papaya, az ananász és a görögdinnye.
A gyümölcskonzervek és azok az aranyos kis gyümölcskoktélos poharak kényelmesek és olcsók lehetnek, de érdemes kerülni őket, mivel hozzáadott cukrot tartalmaznak, amely túl sok lehet a szervezet számára.
A gyümölcsök szárítása az összes finom gyümölcsízét egy kisebb falatba koncentrálja, de sok cukrot is koncentrál. Már egy kis mennyiségű aszalt gyümölcs is túllépést okozhat, így érdemes nagyon körültekintően fogyasztani az aszalt gyümölcsöket.
Sok boltban vásárolt gyümölcslé – narancs-, alma-, sőt még a zöldlevek is – extra cukrot tartalmaz, ami miatt érdemes vigyázni velük. Még az otthon készített gyümölcslevek vagy turmixok is sok gyümölcsöt igényelhetnek egy pohárhoz, így nem mindig ez a legjobb választás a cukorbetegek számára.
Napi két-három adag gyümölcs ajánlott, és ez igaz lehet a cukorbetegekre is. Ha a gyümölcsöt zsírral vagy fehérjével kombináljuk, az segít a telítettség érzésében és az adagszabályozásban. Vannak olyan gyümölcsök, amelyeknek nemcsak a glikémiás indexe alacsonyabb, de más vitaminokkal és ásványi anyagokkal is rendelkeznek. Ilyen lehet a cseresznye, a szilva, a grapefruit, az őszibarack, az alma és a körte.