
Héjjal és héj nélkül is kaphatóak. Nagyon gyakran súly szerint árulják: a diófélék csomagolás nélkül vannak a pulton felhalmozva. Valószínűleg nagyon piszkosak, egerek futhatnak rajtuk, madarak járhatnak rajtuk. Szükséges-e megmosni a diót felhasználás előtt? Mikhail Kutushov toxikológus válaszolt a kérdésre – írja a Sports.kz.
Igen, úgy gondolom, hogy a diót fogyasztás előtt meg kell mosni. Héjjal vagy már hámozva érkeznek, nem számít. A szállítás során a héjas és a héj nélküli dió is szennyezett, akár közönséges porral is, egyik helyről a másikra hordták, kézzel érintették, lapátokkal dobálták át rakodás közben. Jobb, ha megmossuk őket.
Hogyan kell mosni őket?
A legjobb módszer: a hámozott dió 6-12 órán át áztassa hideg vízben. Így lemossa, ami a tetején van. Ezenkívül megszabadul a felesleges fitinsavtól. Ez az anyag nem bomlik le teljesen a szervezetünkben, és zavarhatja a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását.
Ha a dió a héjában van és erősen szennyezett, akkor jobb, ha szappannal és kefével mossuk meg. Hámozott dió esetén – csak öblítsük le hideg folyóvízben, ha nem akarjuk néhány órán át áztatni.
Vannak olyan diófélék, amelyek súlyos allergiát okozhatnak. Előfordul, hogy valaki meghámozza őket, és a kezére, majd a szájába kerülnek azok az anyagok, amelyek a héjon voltak. Ezek az anyagok allergiás reakciót okoznak.
A legerősebb allergén a mogyoró. Technikailag nem dió, de általában ebbe a csoportba szokták sorolni.
Milyen veszélyeket rejtenek a piszkos diófélék?
A diófélék felületén különböző baktériumok, kórokozók lehetnek, amik nagyon is túlélőképesek.
Az a tény, hogy a dió héjában van, szintén nem jelent gátat a kórokozóknak, a héjból könnyen átjuthatnak magába a dióba a hámozáskor. Szóval mindent mossanak meg.
Minden gyümölcsöt, zöldséget, diót – meg kell mosni. A zöldeket pedig áztassa be. Előfordulhatnak rajtuk rovarirtók, gyomirtók stb.
Időnként a magokat vagy a dióféléket fogyasztás előtt száraz serpenyőben pirítják. Az alapos pörkölés a baktériumokat is elpusztítja.