
A sárgarépa erősíti az immunitást, és pozitív hatással van a bőrre, a fogakra, a látásra, a szívre és a belekre. Ha azonban cukorbetegségben szenved, fogyasztását szigorúan ellenőrizni kell, vagy teljesen ki kell zárni – mondta a Moszkva 24-nek Jevgenyij Arzamaszcev táplálkozási szakértő és dietetikus – írja az m24.ru.
A szakember szerint a sárgarépa sok rostot tartalmaz, az élelmi rostok pedig segítik a tápcsatorna működését – számol be az m24.ru.
Mivel a zöldség meglehetősen kemény, jó hatással van a szájüregre. Frissen fogyasztva természetes módon masszírozza az ínyt, javítja a szövetek és a fogpép vérellátását – mondta a táplálkozási szakértő.
„A-vitamin tartalma miatt a sárgarépa jó immunmodulátornak nevezhető. Emellett az elem pozitív hatással van a bőrre, a látásra, az anyagcsere-folyamatokra és a sejtek működésére” – tette hozzá.
A zöldség többek között sok káliumot tartalmaz. Hasznos a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára, mert enyhén csökkenti a vérnyomást – mutatott rá a táplálkozási szakértő.
Ha A-vitaminra van szükségünk, jobb, ha a sárgarépát hőkezelt formában fogyasztjuk: így jobban felszívódik az anyag. A bélrendszer egészsége érdekében viszont frissen kell enni a zöldséget. A sült sárgarépa nem ajánlott, mert a vitaminok egy része megsemmisül.
Bélbetegségek esetén inkább a hőkezelt zöldség fogyasztását javasolják, hogy ne idézzen elő súlyosbodást.
„Mivel a sárgarépa cukrot tartalmaz, cukorbetegség esetén kizárják, vagy csak korlátozott mennyiségben fogyasztják. Minden a választott terápiától függ” – jegyezte meg a szakértő.
A dietetikus hozzátette, hogy ellenjavallatok hiányában a zöldség naponta fogyasztható.