Ez a kása a gabonafélék „királynője”

A hajdina nemcsak egy finom kása, hanem egy igazi szuperélelmiszer, amely számos hasznos tulajdonsággal rendelkezik – írja az rbc.ua.

Gazdag benne:

  • Fehérje: a hajdina sok növényi fehérjét tartalmaz, amely könnyen emészthető a szervezet számára, és elengedhetetlen a sejtépítéshez.
  • Vas: kiváló vasforrás, amely elengedhetetlen a vérszegénység megelőzéséhez és a vér normál hemoglobinszintjének biztosításához.
  • Magnézium: ez az ásványi anyag fontos a szív, az idegrendszer és az izmok egészségéhez.
  • Kálium: a kálium segít normalizálni a vérnyomást, és segít a felesleges folyadék kiürítésében a szervezetből.
  • Rost: a hajdina sok rostot tartalmaz, ami javítja az emésztést, segít megtisztítani a szervezetet a méreganyagoktól és toxinoktól, és segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét.
  • B-vitaminok: Ezek a vitaminok nélkülözhetetlenek az idegrendszer normális működéséhez, az anyagcseréhez, valamint az egészséges bőr és haj fenntartásához.

Kinek használ a hajdina kása?

A hajdina minden korosztály és egészségi állapotú ember számára hasznos. Különösen ajánlott a fogyasztása:

  • Terhes nők: a hajdina sok folsavat tartalmaz, ami szükséges a magzat normális fejlődéséhez.
  • Gyermekek: elősegíti a gyermek szervezetének növekedését és fejlődését.
  • Cukorbetegek: alacsony a glikémiás indexe, így nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést.
  • Szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők: a hajdina segít csökkenteni a koleszterinszintet és normalizálja a vérnyomást.
  • Emésztőrendszeri betegségekben szenvedők: javítja az emésztést és segít megtisztítani a szervezetet.

Hogyan kell helyesen főzni a hajdinakását?

Ahhoz, hogy a hajdina minden hasznos tulajdonságát megőrizze, megfelelően kell főzni. Íme néhány tipp:

Válasszon minőségi darát

Részesítse előnyben a teljes kiőrlésű gabonából készült hajdinát, ez több tápanyagot tartalmaz.

Mossa meg a darát

Főzés előtt a hajdinát folyó víz alatt jól át kell öblíteni.

Alacsony hőfokon főzzük

A hajdinát érdemes alacsony hőfokon, fedő alatt főzni, így jól párolódik és megőrzi hasznos tulajdonságait.

Ne adjunk hozzá sok sót

A só csökkentheti a hajdina előnyeit, ezért jobb, ha kevés vagy egyáltalán nem adunk hozzá sót.

Elolvasom a cikket