
A hajdina nemcsak egy finom kása, hanem egy igazi szuperélelmiszer, amely számos hasznos tulajdonsággal rendelkezik – írja az rbc.ua.
Gazdag benne:
- Fehérje: a hajdina sok növényi fehérjét tartalmaz, amely könnyen emészthető a szervezet számára, és elengedhetetlen a sejtépítéshez.
- Vas: kiváló vasforrás, amely elengedhetetlen a vérszegénység megelőzéséhez és a vér normál hemoglobinszintjének biztosításához.
- Magnézium: ez az ásványi anyag fontos a szív, az idegrendszer és az izmok egészségéhez.
- Kálium: a kálium segít normalizálni a vérnyomást, és segít a felesleges folyadék kiürítésében a szervezetből.
- Rost: a hajdina sok rostot tartalmaz, ami javítja az emésztést, segít megtisztítani a szervezetet a méreganyagoktól és toxinoktól, és segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét.
- B-vitaminok: Ezek a vitaminok nélkülözhetetlenek az idegrendszer normális működéséhez, az anyagcseréhez, valamint az egészséges bőr és haj fenntartásához.
Kinek használ a hajdina kása?
A hajdina minden korosztály és egészségi állapotú ember számára hasznos. Különösen ajánlott a fogyasztása:
- Terhes nők: a hajdina sok folsavat tartalmaz, ami szükséges a magzat normális fejlődéséhez.
- Gyermekek: elősegíti a gyermek szervezetének növekedését és fejlődését.
- Cukorbetegek: alacsony a glikémiás indexe, így nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést.
- Szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők: a hajdina segít csökkenteni a koleszterinszintet és normalizálja a vérnyomást.
- Emésztőrendszeri betegségekben szenvedők: javítja az emésztést és segít megtisztítani a szervezetet.
Hogyan kell helyesen főzni a hajdinakását?
Ahhoz, hogy a hajdina minden hasznos tulajdonságát megőrizze, megfelelően kell főzni. Íme néhány tipp:
Válasszon minőségi darát
Részesítse előnyben a teljes kiőrlésű gabonából készült hajdinát, ez több tápanyagot tartalmaz.
Mossa meg a darát
Főzés előtt a hajdinát folyó víz alatt jól át kell öblíteni.
Alacsony hőfokon főzzük
A hajdinát érdemes alacsony hőfokon, fedő alatt főzni, így jól párolódik és megőrzi hasznos tulajdonságait.
Ne adjunk hozzá sok sót
A só csökkentheti a hajdina előnyeit, ezért jobb, ha kevés vagy egyáltalán nem adunk hozzá sót.