Az orvos a két legdivatosabb diéta veszélyeire figyelmeztetett

Az ilyen diéták összetételében lévő fehérjék és zsírok telítettségérzetet adnak, így eleinte az ember valóban fogy. Az ilyen diéták azonban fenntarthatatlanok, mert hosszú távon csak ártanak az egészségnek: székrekedéshez, a koleszterin anyagcsere zavarához, később pedig a szív- és érrendszeri betegségek és a vastagbélrák kialakulásához vezetnek – hangsúlyozta az orvos. Egy amerikai példáját hozta fel, aki ilyen diétát tartott, és a túlzott koleszterinszint miatt xanthelázia alakult ki a testén.

„Bármilyen divatos és hatékony legyen is a diéta – ketodiéta, húsevő vagy Dukan-diéta –, a túlzott fehérje- és telített zsírsavtartalom a koleszterin anyagcsere megsértéséhez vezet, növeli a rossz koleszterin, vagyis az alacsony sűrűségű lipoproteinek szintjét, és így növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát” – magyarázta Dianova.

Leginkább az ilyen diétán élők szenvednek májkárosodástól a beáramló exogén koleszterin miatt. De nemcsak a túlzott zsírok okoznak kárt – minden embernek van egy fehérjebeviteli normája. Ezt úgy számítják ki, hogy egy gramm fehérjének kell jutnia egy kilogramm testsúlyra.

Ezt azonban nehéz lehet mindig kiszámítani, ezért az orvos szerint a legjobb, ha a tányérszabályt alkalmazzuk: a fele legyen gyümölcs és zöldség, egynegyed része – fehérjék és egy másik negyed része – összetett szénhidrátok. Ennek az elvnek a követése segít abban, hogy az ember kézbe vegye a táplálkozás irányítását, és csökkentsen mindenféle egészségügyi kockázatot – zárta Dianova.

Emlékezzünk vissza, a tudósok megállapították, hogy a ketodiéta valóban segít a fogyásban, de növeli a gyulladást és hozzájárul az érelmeszesedéshez. Ezenkívül negatívan befolyásolja az anyagcserét, ami hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezethet.

Elolvasom a cikket