
Az ilyen diéták összetételében lévő fehérjék és zsírok telítettségérzetet adnak, így eleinte az ember valóban fogy. Az ilyen diéták azonban fenntarthatatlanok, mert hosszú távon csak ártanak az egészségnek: székrekedéshez, a koleszterin anyagcsere zavarához, később pedig a szív- és érrendszeri betegségek és a vastagbélrák kialakulásához vezetnek – hangsúlyozta az orvos. Egy amerikai példáját hozta fel, aki ilyen diétát tartott, és a túlzott koleszterinszint miatt xanthelázia alakult ki a testén.
„Bármilyen divatos és hatékony legyen is a diéta – ketodiéta, húsevő vagy Dukan-diéta –, a túlzott fehérje- és telített zsírsavtartalom a koleszterin anyagcsere megsértéséhez vezet, növeli a rossz koleszterin, vagyis az alacsony sűrűségű lipoproteinek szintjét, és így növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát” – magyarázta Dianova.
Leginkább az ilyen diétán élők szenvednek májkárosodástól a beáramló exogén koleszterin miatt. De nemcsak a túlzott zsírok okoznak kárt – minden embernek van egy fehérjebeviteli normája. Ezt úgy számítják ki, hogy egy gramm fehérjének kell jutnia egy kilogramm testsúlyra.
Ezt azonban nehéz lehet mindig kiszámítani, ezért az orvos szerint a legjobb, ha a tányérszabályt alkalmazzuk: a fele legyen gyümölcs és zöldség, egynegyed része – fehérjék és egy másik negyed része – összetett szénhidrátok. Ennek az elvnek a követése segít abban, hogy az ember kézbe vegye a táplálkozás irányítását, és csökkentsen mindenféle egészségügyi kockázatot – zárta Dianova.
Emlékezzünk vissza, a tudósok megállapították, hogy a ketodiéta valóban segít a fogyásban, de növeli a gyulladást és hozzájárul az érelmeszesedéshez. Ezenkívül negatívan befolyásolja az anyagcserét, ami hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezethet.