
Tízpontos ázsiai diéta a tartós fogyásért – számol be a Life.hu.
Tíz alapszabály
1. Tálkázzunk
Szakértők szerint az ázsiaiak karcsúságához az is hozzájárul, hogy nem hatalmas tányérokban szolgálják fel az ételeket, hanem kisebb tálakat és edényeket használnak. Ez arra is jó, hogy ezekben bőségesebbnek tűnnek az adagok és az agyunk hamarabb érzi úgy, hogy eleget ettünk.
2. Jöhet a pálcika
Lehetőség szerint minél többször válasszunk olyan fogásokat, amelyeket pálcikával tudunk enni.
Ez azért előnyös, mert ezt használva nem lapátoljuk magunkba az ételt úgy, ahogy például kanállal vagy villával tennénk, hanem komótosabban falatozunk.
3. Rizsből nem elég
Az ázsiai diéta menüjében nagy szerepet játszik a rizs. Ebből próbáljunk ki minél többfélét és akár egy étkezésen belül is keverhetjük a különböző típusokat. Például kóstoljuk meg a basmati, a jázmin, a hosszú szemű és a vörös rizst is.
4. Helyettesítsünk
Ha nem szeretnénk állandóan rizst enni, akkor időnként váltsuk fel teljes kiőrlésű kenyérrel vagy gabonafélékkel, esetleg ázsiai tésztafélékkel (üveg, rizs, metélt).
5. Mindennapos dolgok
A következő finomságokból minden nap kell enni: sárgarépa, spenót, mángold, kelkáposzta, hagyma, fokhagyma, ecet, dió, hal, szója, sajt, joghurt.
6. Csak csínján
Ez a menü kicsit szigorú olyan szempontból, hogy egy héten csak egyszer lehet enni húst, például csirkét, míg a vörös húsok egy hónapban csupán egyszer megengedettek.
7. Pároljunk
Lehetőleg ne nyersen vagy sütve fogyasszuk a zöldségeket, hanem inkább pároljuk. Így ugyanis sokkal egyszerűbben tudja az emésztőrendszerünk feldolgozni.
8. Sütis tiltás
A diéta ideje alatt próbáljuk mellőzni a különböző nasikat, de ha mégis ránk tör az édesség utáni vágy, akkor válasszunk friss gyümölcsöt, mandulát vagy étcsokit.
9. Sajtos variáció
Az érlelt sajtokat erre az időre cseréljük friss változatokra, vagyis jöhet a feta, ricotta, mozzarella, de a túró is.
10. Többől kevesebbet
Törekedjünk arra, hogy egy étkezés alkalmával minél többféle ételt fogyasszunk, de anélkül, hogy a mennyiséget növelnénk. Vagyis minél változatosabb legyen például egy zöldségköret.
Mintamenü
Ha megnéztük ezt a két példaként felhozott étrendet, tudjuk, hogy milyen szabályok szerint épül fel egy-egy napi étkezés.
Törekedjünk arra, hogy a reggeli tartalmazzon teljes kiőrlésű finomságokat, az ebéd és vacsora legyen gazdag zöldségekben és maximum sovány húsokkal, halakkal kombináljuk, a főétkezések között pedig gyümölcsökkel, joghurtokkal, teákkal csillapítsuk az éhségünket.
Ezek után csak a fantáziánkra és az ízlésünkre van bízva, hogy milyen menüt állítunk össze a következő tíz napra.
1. változat
Reggeli: köleskása kevés tejjel felöntve és egy csésze zöld tea cukor nélkül, zöld citrommal
Tízórai: 1 pohár natúr joghurt apróra vágott friss gyümölcsökkel
Ebéd: basmati rizs párolt zöldségekkel és paradicsomszósszal
Uzsonna: 1 nagy narancs vagy grépfrút
Vacsora: friss fűszerekkel és citrommal sütött csirkemell párolt brokkolival és spenóttal
2. változat:
Reggeli: 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér friss sajttal megkenve
Tízórai: 1 nagy narancs vagy grépfrút és 1 csésze zöld tea
Ebéd: tepsiben sült krumpli és csirke ecettel és citrommal megöntözve
Uzsonna: 1 csésze tej, esetleg kamilla vagy zöld tea
Vacsora: 1 szelet grillezett hal párolt sárgarépával és mángolddal