
A Swabi Egyetem (Pakisztán) tudósai a nemzetközi tudományos kollektíva részeként megállapították, hogy a gránátalma gyümölcse, héja, olaja, kivonata és a gyümölcsének leve csökkentheti többek között a prosztata-,a húgyhólyag-, a bőr-, a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Az eredményeket a Food Science & Nutrition (FSN) című folyóiratban tették közzé, írta a gazeta.ru.
A tudósok szerint a gránátalma antiproliferatív, daganatellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságaiban különleges szerepet játszanak az antioxidánsok. Ezek közé olyan hasznos anyagok tartoznak, mint a polifenolok, a flavonoidok és a tanninok. Ezek csökkentik a gyulladást, megakadályozzák a daganatképződést és lassítják a rákos sejtek növekedését.
A tudósok emellett hangsúlyozták, hogy a gránátalma rendszeres fogyasztása megakadályozhatja a rák áttétképződését – a test más részeire való átterjedését. A gránátalma rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag, miközben alacsony a zsír- és kalóriatartalma. Fogyasztása segít a túlsúly, a rák egyik kockázati tényezője elleni küzdelemben.
Egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy a gránátalmában található ellagotanninok védelmet nyújthatnak az Alzheimer- és Parkinson-kór ellen. Mindazonáltal a gránátalma befolyásolhatja a gyógyszerek, köztük a magas vérnyomás elleni gyógyszerek hatékonyságát, ezért érdemes óvatosan használni ezt a terméket a különböző betegségek kiegészítő terápiájának részeként.