
A legegyszerűbben úgy érik meg a gyümölcs, ha a napon érleljük. Ehhez csak tegyük meleg, jól megvilágított helyre (például az ablakpárkányra), és hagyjuk állni néhány napig. Ezzel a módszerrel érett, puha, gazdag ízű gyümölcsöt kapunk. De csak a meleg évszakokban működik. A téli napsütésben a trópusi gyümölcs nem fog megérni.
Ha egyáltalán nincs sok időnk, és most azonnal salátára vagy guacamoléra van szükségünk, használjuk a sütőt. Ehhez a megmosott és megszárított gyümölcsöt csomagolja fóliába, tegye be a 200 fokra melegített sütőbe 8-10 percre, majd vegye ki. Hűlés után távolítsuk el a fóliát.
Az avokádó leggyorsabban úgy lesz puha, ha rövid időre forró vízbe merítjük. Elég, ha a gyümölcsöt egy mély tálba tesszük, forró vízzel leöntjük, 3-5 percig állni hagyjuk, majd áttesszük hideg vízbe. De ne feledjük, hogy a gyümölcshús ebben az esetben nem érik meg, csak az állaga változik.
Az avokádó érleléséhez homokfürdőt is készíthet neki. Ehhez helyezze az avokádót egy edénybe, és töltse meg teljesen meleg homokkal. Helyezze a tartályt meleg helyre, és hagyja 2-3 napig állni. A homok melegsége felgyorsítja a gyümölcs érési folyamatát.
Nem kevésbé hatékony lesz a cukorfürdő. A homokhoz hasonlóan tegyük az avokádót egy edénybe, és öntsük az egészet cukorba, majd hagyjuk két-három napig a melegben. A cukor nedvszívó hatású, így az avokádó leadja a felesleges nedvességet, és gyorsabban érik.
Az avokádó érési folyamatát felgyorsíthatja, ha más gyümölcsökkel együtt helyezi el. Például csomagolja az avokádót és a banánt egy szorosan záródó papírzacskóba, és hagyja meleg helyen egy-két napig. A banán etilént bocsát ki, egy olyan anyagot, amely felgyorsítja az érést. Így az avokádó természetes módon fog érni.
Az etilén másik forrása a narancs. Tegyük az avokádót egy zacskóba néhány érett naranccsal, és hagyjuk szobahőmérsékleten két-három napig. Ez idő alatt az avokádó megérik.