
Öt veszélyes étel, ami akár végezhet is velünk – számol be a Life.hu.
1. Vérkagyló
Rendkívül nagy népszerűségnek örvend a a csendes-óceáni térségben ez a pici szörnynek kinéző kis kagyló. Állítólag rendkívül ízletes csemege, azonban a fogyasztása komoly kockázatot hordoz magában: átlagosan az emberek 15 százaléka megbetegszik tőle.
Mivel rengeteg folyadékot képes felszívni, a szennyezett vízzel együtt a különböző vírusokat és baktériumokat is magába zárja, mint például a vérhas, a hepatitis A vagy a tífusz.
2. Afrikai ökörbéka
Magyarországon is hagyománya van a békafogyasztásnak, gondoljunk csak a friss, ropogós combokra. Afrikában azonban van néhány ország, ahol nem állnak meg itt, egészben nyelik le az állatot.
Azonban a béka bőre és szervei számos káros méreganyagot tartalmaznak, amelyek veseelégtelenséget és halált is okozhatnak.
3. Akiszilva
Őseink a saját kárukon tanulták meg, hogy mik azok a növények, amelyeket nem ajánlatos elfogyasztani, azonban az akiszilva Jamaicában a mai napig népszerű csemege annak ellenére, hogy a benne található magok hipoglicint tartalmaznak, ami hányást, majd végül halált okozhat.
4. Tápióka
A tápiókapuding aranykorát éli, ugyanakkor kulcsfontosságú a növény megfelelő feldolgozása: a gyökereket hámozni kell, főzni, szárítani, majd újra leöblíteni.
Sajnos azonban a mai napig számtalan baleset fordul elő a fogyasztása során: 2005-ben a növény 27 gyerek halálát okozta egy Fülöp-szigeteki iskolában.
5. Kesudió
Na, a kesudióval aztán mi baj van?! – gondolhatná, de az a helyzet, hogy a teljesen nyers változata kifejezetten mérgező.
Szerencsére az a kesudió, amit a boltban vásárol, előfőzött, így nem tartalmaz urushiolt, amely egy különösen mérgező vegyület: egyetlen szem is elmondhatatlan fájdalmakat tud okozni.