
Emellett ez az ital a kiegyensúlyozott étrend részeként hatékony módja lehet az általános egészségi állapot javításának – írja a Verywell Health alapján a Sports.kz.
A kiadvány a fekete tea számos előnyét nevezte meg, amelyeket tudományos kutatások is megerősítettek.
1.A tea tápláló
A fekete tea tápértéke függ az adott teafajtától, az elkészítés módjától és attól, hogy frissen főzték-e. Konkrétan a kutatások szerint egy csésze frissen főzött ital 47 mg koffeint tartalmaz.
Emellett tartalmaz még hat csoport polifenolt, olyan növényi vegyületeket, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre. A polifenolok tartalma attól függ, hogyan főzik a teát. Ökölszabályként elmondható, hogy a fekete teában található vegyületek körülbelül 3-10 százalékát teszik ki.
A fekete tea az L-theanin nevű aminosavban is gazdag, amely segít az ellazulásban. Egy csésze fekete tea 20-40 mg L-theanint tartalmaz. Emellett egy csésze ital 0,5 mg mangánt (a napi érték 32 százaléka) tartalmaz, amely egy esszenciális nyomelem, ami támogatja az anyagcserét, és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.
2.A tea antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik
A fekete teában található antioxidánsok a szervezetbe jutva semlegesítik a káros szabad gyököket. Ez utóbbiak károsítják a sejteket, és hozzájárulnak a krónikus betegségek kialakulásához.
Napi három csésze fekete tea fogyasztása növeli az antioxidánsok szintjét a szervezetben. Egyes tanulmányok szerint a szervezet antioxidáns-kapacitása egy csésze fekete tea elfogyasztása után 30-60 percen belül megnő.
3. A tea javítja a figyelmet és a kognitív funkciókat
A fekete teában található teaflavinok korlátozzák a gyulladásos molekulák termelődését és megakadályozzák az idegsejtek gyengülését és pusztulását. Egyes tanulmányok szerint a fekete tea megakadályozza az amiloid fehérjék képződését, amelyek befolyásolják a kognitív funkciókat, és hozzájárulnak a kognitív hanyatláshoz.
Egy másik tanulmány szerint a rendszeres teafogyasztás 29 százalékkal csökkentette az általános demencia kockázatát. A kutatók azonban nem tettek különbséget a különböző teafajták között. További tanulmányok kimutatták, hogy a teafogyasztás következtében kisebb a kognitív károsodás kockázata, különösen a nők körében.
4.A tea segíti az emésztést
A fekete tea egészségügyi előnyei azzal a képességével függnek össze, hogy az anyagcsere során kölcsönhatásba lép a bélmikrobiommal. A fekete tea potenciálisan elősegíti a hasznos baktériumok megtelepedését és elnyomja a káros baktériumok szaporodását.
Az ital antimikrobiális hatású is, sőt megelőzheti a hasmenést. Megjegyzik azonban, hogy több kutatásra van szükség ahhoz, hogy megértsük a bélmikrobiomra gyakorolt hatását és a hasmenés megelőzésében és gyógyulásában betöltött szerepét.
5.A tea segíthet a vércukorszint szabályozásában
A fekete teában található polifenolok segíthetnek a vércukorszint csökkentésében. Egy tanulmány lehetséges kapcsolatot talált a napi legalább egy csésze fekete tea rendszeres fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának csökkent kockázata között.
Egy másik tanulmány megállapította, hogy a fekete tea fogyasztása cukorban gazdag étkezés után minimálisra csökkentette a vércukorszint további emelkedését egészséges és prediabéteszes embereknél.
6.A tea jót tehet a szívnek
A fekete tea fogyasztása védelmet nyújthat a szívbetegségek ellen. Ez az ital befolyásolja a koleszterinszintet és a vérnyomást, ami fontos a szív egészsége szempontjából. A teában található flavonoidok javítják a vérkeringést, ami a tudósok szerint valószínűleg csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
Egy tanulmány szerint legalább hat hónapon keresztül napi három csésze fekete tea fogyasztása esetén a vérnyomás csökkenésének tendenciája mutatkozott. Egy másik vizsgálat szerint a vérnyomás már napi két csésze teával is csökkent, de a vizsgálat nem különítette el a fekete és a zöld teát.
A cikkhez tartozik egy figyelmeztetés: a fekete teában lévő koffein a flavonoidok kedvező hatása ellenére is negatív hatással lehet a vérnyomásra.
7.A tea segíthet a fogkő elleni küzdelemben
A fogszuvasodást a fogakon felhalmozódó lepedék okozza. Ez utóbbi a nyálból és a baktériumokból képződik, és roncsolja a fogzománcot. A fekete teában található teaflavinok antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek károsítják a baktériumok sejtmembránját.
Patkányokon végzett előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy a fekete tea csökkenti a fogszuvasodás kialakulását. Megjegyzik azonban, hogy az emberi vizsgálatok kevésbé meggyőzőek.
8.A tea csökkentheti a stresszt
Az L-theanin a fekete teában található természetes vegyület, amely javíthatja a figyelmet és csökkentheti a stresszt. Egészséges felnőtteknél napi 200 mg L-theanin, amely nyolc csésze fekete teában található, négy héten át történő szedése javítja a stresszel kapcsolatos tüneteket, például a szorongást és az alvást.
A fekete teából származó 200 mg L-theanin elfogyasztása valószínűleg nehézkes, de a fekete teában lévő L-theanin nyugtató hatást biztosíthat – állítják a kutatók.
Egyes tanulmányok szerint a fekete teában található koffein és L-theanin fogyasztása jobb szellemi éberséghez és nyugalomérzethez vezethet. Normális esetben a koffein és az L-theanin ellentétes hatású, de ha együtt fogyasztják, különösen stresszes időszakban, a két vegyület ellensúlyozhatja egymást.
9.A tea gyulladáscsökkentő hatású
A fekete tea rendszeres fogyasztása csökkenti a sejtkárosodás és a gyulladás markereit. Különösen a gyulladást jelző C-reaktív fehérje szintjének csökkenésével jár a tea fogyasztása – állítják a tudósok.
10.A tea javítja a bőr egészségét
Az öregedés és a környezeti tényezők – napfény, szennyezett levegő – negatívan befolyásolják a bőr egészségét. A fekete teában található polifenolok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek csökkentik a bőrkárosodást és a gyulladást.
Állatkísérletek bizonyítják a fekete tea kivonatának potenciális ránctalanító hatását, ha közvetlenül a bőrre alkalmazzák. A feketetea-kivonat csökkentette a bőrkárosodást és javította a ránctalanító folyamatokat az ultraibolya sugárzásnak kitett egereknél.
Az embereket illetően még több kutatásra van szükség, áll a kiadványban.