Támogatja a vese és az ízületek egészségét, és küzd a káros organizmusok ellen

Szirtes Györgyi
2025. február 8. szombat. 18:18

Bár a tudomány még mindig vizsgálja a lestyánt, van néhány olyan előnye, amelyet érdemes megnézni.

A lestyán egyfajta vízhajtó, amely elektrolitveszteség nélkül ösztönzi a vizeletürítést. A fokozott vizeletürítés átöblíti a húgyutakat, így potenciálisan segít elkerülni a veseköveket.

A hagyományos orvoslás a tüdőben lévő váladék fellazítására használja, ami viszont javítja a légáramlást, a légzést és az oxigénfelvételt.

Kiderült, hogy a lestyán tele van olyan vegyületekkel, amelyek enyhíthetik a test foltjait. Olyan vegyületek biztosítják ezt az előnyt, mint a limonén, az eugenol és a kvercetin. A limonénnel végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az egész szervezetben nyugtató hatást fejt ki, bár különösen a vastagbélgyulladással kapcsolatos problémák csökkentésében segít.

A lestyán ajánlott természetes módon a bőrbetegségek, például a dermatitisz és a pattanások elleni küzdelemben.

A lestyán nyugtató hatásai nagyon hatékonyak, és még az emésztőrendszer megnyugtatására, a puffadás csökkentésére és a gázok enyhítésére is nagyszerű gyógymódot nyújt.

A gyógynövényt természetes gyógymódnak tartják a köszvényhez és az ízületek reumás duzzanatához kapcsolódó ízületi panaszok ellen. Ráadásul nem okoz semmilyen szörnyű mellékhatást.

Nyugtató hatása természetes módon segít leküzdeni az allergia tüneteit. De ha allergiáról van szó, a lestyán egy kicsit továbbmegy. A benne található kvercetin nevű vegyület gátolja a hisztamin felszabadulását, és enyhíti a bőrirritációt, amelyet jellemzően a környezeti irritáló anyagokra való érzékenység okoz.

Számos hagyományos felhasználási módja közül az egyik legnépszerűbb, hogy enyhíti a menstruációs panaszokat. Magas tápanyagsűrűsége és erőteljes nyugtató hatásai együttesen magyarázhatják, hogy a menstruációs ciklus kezdete előtt az étrendbe való beillesztése miért támogathatja a jó közérzetet.

A lestyán csodálatos kiegészítője kedvenc receptjeinek, ízletesebbé teszi és növeli az ételek tápanyagértékét. Gyakran használják a zeller helyettesítésére, bár csípősebb, ezért a legtöbb receptben a zeller előírt mennyiségének körülbelül felét ajánlják. A levelekből kiváló saláta készíthető, a magokat pedig fűszerként használják, és gyakran szórják a salátákra és levesekre. Még gyógyteaként is főzhető. Gazdag az energiához nélkülözhetetlen B-komplex-vitaminokban, valamint a bőr és az immunrendszer egészségét támogató C-vitaminban.

Elolvasom a cikket