Egy bogyó küzdhet a szívbetegségek és a rák ellen

Magyar Tibor
2025. február 9. vasárnap. 19:31

A sós ízéről ismert kapribogyót vagy savanyítják, vagy sóban pácolják. A kapribogyót általában köretként vagy mártásokhoz adható összetevőként kezelik.

A kapribogyó fontos elemeket hordoz, különösen a vitaminok és antioxidánsok tekintetében, amelyek a flavonoidok, az alkaloidok és a glükozinolátok mint fő másodlagos metabolitok előfordulásához kapcsolódnak. Kimutatták továbbá, hogy antibakteriális, gombaellenes, fájdalomcsillapító, tumorellenes, májvédő, antioxidáns, gyulladáscsökkentő és neuroprotektív hatást fejthet ki, amely összefüggésbe hozható a népi gyógyászatban való felhasználásával mind az anyagcsere-, mind a fertőző betegségek ellen.

A mediterrán étrend, amely gyakran kapribogyóban gazdag, sok figyelmet és elismerést kap a szív egészségéért kifejtett hatása miatt is. Egy olasz vizsgálat kapribogyó-kivonatokat adott grillezett darált pulykahúshoz. A tudósok megállapították, hogy a kapribogyó-kivonat segített megelőzni az emésztett hús bizonyos melléktermékeinek képződését, amelyeket mások a rák és a szívbetegségek fokozott kockázatával hoztak összefüggésbe. Ez a jótékony hatás még az ételek ízesítésére jellemzően használt, kis mennyiségű kapribogyó esetében is jelentkezett.

A kapribogyó gazdag a kvercetin nevű növényi vegyületben, amely erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A kvercetin segíthet a szívbetegségek és a rák elleni védelemben és segíthet a szervezetben hisztamint felszabadító sejtek stabilizálásában is, és ezáltal gyulladáscsökkentő és antihisztamin hatású.

A kapribogyó kalciumot, magnéziumot, vasat és K-vitamint tartalmaz, amelyek mind az erős csontok kulcsfontosságú tápanyagai.

A rutin egy másik erős növényi vegyület és antioxidáns, amely jelen van a kapribogyóban. Ismert, hogy segíti a vérkeringést, és segít megelőzni a vérrögök kialakulását. Még a rossz koleszterinszintet is csökkentheti.

A kapribogyó rostot tartalmaz, amely kulcsfontosságú a székrekedés megelőzésében. Az emberek általában nem marékszámra eszik a kapribogyót, de mindig fontos, hogy holisztikusan nézzük meg az étrendünket, és felmérjük, mennyi rostot kapunk. Egy kanál kapribogyó a tojás vagy a saláta tetején nagyszerű módja annak, hogy több rostot adjon a napi étrendjéhez.

A kapribogyóban található további tápanyagok közé tartozik az A-vitamin, a C-vitamin, az E-vitamin, a réz és még sok más. A kapribogyó lehetséges hátránya, hogy magas a nátriumtartalma. Ha Ön olyan ember, akinek különösen oda kell figyelnie a sófogyasztásra, beszéljen orvosával vagy egy illetékes egészségügyi szakemberrel arról, hogy milyen egészséges módon illesztheti be a kapribogyót az étrendjébe.

Elolvasom a cikket

hirlistazo.hu
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.