Egy ital, amely védhet a rák, a májkárosodás és a szívbetegségek ellen

Magyar Tibor
2025. február 9. vasárnap. 10:45

A kombucha ősi főzetnek minősül, mivel keletkezési dátumát tekintve időszámításunk előtti. A kombucha egy fermentált ital, amely élesztőgombák és baktériumok szimbiotikus kultúrájának, azaz a scobynak (Simbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) köszönhetően válik egy savanyú, de egészen komplex ízeket rejtő itallá. A legelterjedtebb kiindulási alapja egy cukros fekete tea.

Az erjedési folyamat egy kis alkoholt ad a kombuchához. Nem koktélszintű alkoholról beszélünk, az alkoholtartalma általában 0,5 százalék alatt van, így a hagyományos kombuchát alkoholmentes italként lehet értékesíteni.

A probiotikumok a kombuchában található „egészséges kis mikrobák”, amelyek sok jót tehetnek a szervezetben. A kombuchában található vegyületeket összefüggésbe hozták a szervezetet erősítő előnyökkel.

A kombucha fogyasztása pozitív lépés lehet egy fogyókúra során – különösen, ha a teát a tápanyagban szegény üdítő helyettesítésére használjuk. Emellett a kombuchában található, kis mennyiségű koffein segíthet felpörgetni az anyagcserét, hogy több kalóriát égessen el. Kutatások kimutatták, hogy a koffein elősegítheti a testsúly és a testzsír csökkentését.

A kombucha tele van antioxidánsokkal és polifenolokkal, amelyek megvédik a szervezetet a károsodástól. Ez segíthet a krónikus gyulladások korlátozásában, amelyek olyan egészségügyi problémákhoz vezethetnek, mint a szívbetegségek, a rák és az ízületi gyulladás.

A „jó” baktériumok elengedhetetlenek a bélmikrobiom egészségéhez. Az olyan erjesztett élelmiszerek, mint a kombucha, probiotikumokat tartalmaznak, amelyek segítenek magas szinten tartani ezt. Ennek az egyensúlynak a fenntartása pozitív hatással lehet az emésztőrendszerre, az általános egészségre és a hosszú életre.

A kombucha bőséges mennyiségű B-vitamint is tartalmaz, amelyek kulcsfontosságúak az immunrendszer jó működésének fenntartásában. Az erjesztett tea emellett magas ecetsav-, glükuronsav- és D-szacharinsav-tartalommal rendelkezik. Ezek a szerves savak antimikrobiális hatásúak lehetnek, így afféle szuperhősökké válnak a rossz baktériumok elszaporodása elleni harcban. A polifenolok itt is említést érdemelnek, mivel a gyulladás leküzdése mellett segíthetnek az immunrendszer szabályozásában is.

Egyes kutatások szerint az erjesztett teában található antioxidánsok némi védelmet nyújthatnak a rák ellen. Minél több sejtet védünk antioxidánsokkal, annál kevesebb a károsodás, és ez valóban segíthet a rák kockázatának visszaszorításában.

A kombuchában lévő enzimek és savak segíthetik a májat, hogy megszabaduljon a szervezetben lévő, nemkívánatos vegyületektől. Egyes kutatások szerint a kombucha akár terápiás étrend-kiegészítőként is felhasználható a zsírmájbetegség leküzdésére.

Az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú a szív védelmében, és bizonyíték van arra, hogy néhány korty kombucha jótékony hatással lehet. Tanulmányok azt mutatják, hogy a kombucha növelheti a „jó” HDL-koleszterinszintet és csökkentheti a „rossz” LDL-koleszterinszintet. A kombucha bizonyítottan korlátozza az artériákban felhalmozódó plakkot, amelyet valójában meg akarunk előzni.

Elolvasom a cikket