Kiderült, lehet-e penészes kenyeret enni

Karan Rajan doktor elárulta, hogy a penészes kenyérnek nincs „tiszta” része. Különösen az ártalmatlannak tűnő penész lehet veszélyes az egészségre – írja a Sports.kz.

Az orvos szerint a látható penész csak a nagyobb probléma kezdete. A penészgomba részei, az úgynevezett sporangiumok spórák ezreit bocsátják ki, amelyek mindenhová szétterjednek.

„Ha ezt látja, akkor a rejtett gyökereket biztosan nem veszi észre. Ez azt jelenti, hogy attól, hogy egyszerűen kidobunk egy penészes szeletet, a kenyér többi része még nem lesz biztonságosan fogyasztható” – tette hozzá a szakértő.

A penész egyes típusai ehetőek, például a kéksajtban találhatóak, míg mások komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

A Rhizopus stolonifer egy olyan penésztípus, amelyet gyakran felfedezhetünk élelmiszeripari termékeken, például kenyéren. Szinte lehetetlen megmondani, hogy egy penész ártalmatlan-e, csak ránézésre, mert némelyikük elég csúnya mikotoxinokat termelhet, amelyek halálosak lehetnek.

Ráadásul még a kenyér pirítása sem semlegesíti ezeket a veszélyes mikotoxinokat.

A penészes élelmiszerek fogyasztása komoly egészségügyi problémákhoz vezethet:

– mérsékelt vagy súlyos mérgezés,

– allergia,

– emésztési zavarok a bélben lévő baktériumok miatt,

– hányás,

– szédülés és hányinger,

éles és vágó fájdalom a hasban,

– parazitafertőzés.

Ne próbálja tartósítani a romlott ételt, még akkor sem, ha éppen csak megjelent a penész. A penész mikroszkopikus mérete miatt a spórákat az egész termékben terjeszti, és mélyen behatol a kenyér vagy a zöldségek belsejébe.

Elolvasom a cikket