
Karan Rajan doktor elárulta, hogy a penészes kenyérnek nincs „tiszta” része. Különösen az ártalmatlannak tűnő penész lehet veszélyes az egészségre – írja a Sports.kz.
Az orvos szerint a látható penész csak a nagyobb probléma kezdete. A penészgomba részei, az úgynevezett sporangiumok spórák ezreit bocsátják ki, amelyek mindenhová szétterjednek.
„Ha ezt látja, akkor a rejtett gyökereket biztosan nem veszi észre. Ez azt jelenti, hogy attól, hogy egyszerűen kidobunk egy penészes szeletet, a kenyér többi része még nem lesz biztonságosan fogyasztható” – tette hozzá a szakértő.
A penész egyes típusai ehetőek, például a kéksajtban találhatóak, míg mások komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek.
A Rhizopus stolonifer egy olyan penésztípus, amelyet gyakran felfedezhetünk élelmiszeripari termékeken, például kenyéren. Szinte lehetetlen megmondani, hogy egy penész ártalmatlan-e, csak ránézésre, mert némelyikük elég csúnya mikotoxinokat termelhet, amelyek halálosak lehetnek.
Ráadásul még a kenyér pirítása sem semlegesíti ezeket a veszélyes mikotoxinokat.
A penészes élelmiszerek fogyasztása komoly egészségügyi problémákhoz vezethet:
– mérsékelt vagy súlyos mérgezés,
– allergia,
– emésztési zavarok a bélben lévő baktériumok miatt,
– hányás,
– szédülés és hányinger,
– éles és vágó fájdalom a hasban,
– parazitafertőzés.
Ne próbálja tartósítani a romlott ételt, még akkor sem, ha éppen csak megjelent a penész. A penész mikroszkopikus mérete miatt a spórákat az egész termékben terjeszti, és mélyen behatol a kenyér vagy a zöldségek belsejébe.