
De mi is pontosan a tengeri moszat, és miért van hirtelen, látszólag mindenhol? És ami még fontosabb, valóban igazak-e az előnyös egészségügyi állítások – amik szerint mindenre jók a fogyástól az immunrendszer támogatásán át a ragyogó bőrig? Olvasson tovább, bevezetjük a óceáni növényvilág divatjába.
Mi az a tengeri moszat?
Néha ír mohának, ír tengeri mohának vagy tudományos nevén Chondrus crispusnak nevezik. A tengeri moszat egy fodros tengeri zöldség, amely hasonló más ehető hínárfajtákhoz, mint például a nori, a tengeri moszat, a wakame és a kombu.
„A tengeri moszat a vörös algák egy speciális fajtája, amely természetesen gazdag tápanyagokban, például magnéziumban, jódban, vasban, folsavban, kalciumban és vitaminokban” – magyarázza Kylene Bogden, a FwdFuel sporttáplálkozási területére szakosodott, ismert dietetikusa. „Nyersen is fogyasztható, de szárítva is kapható, kapszula, por vagy gél formájában.”
A tengeri moszat fogyasztása nem egészen új keletű. A tengeri mohát a tengerparti lakosság évszázadok óta használja különféle gyógyászati, táplálkozási és kulturális célokra. A kereskedelemben a tengeri moszatból származó karragént általában sűrítőanyagként használják olyan élelmiszerekben, mint a fagylalt, zselé és leves, valamint fogkrémek, testápolók és gumicukorkák.
Milyen ízű a tengeri moszat?
Kellemes, aloe verához hasonló állaga van, eltekintve az enyhe osztriga vagy tengervíz aromától. A jó minőségű tengeri moszatnak pontosan ilyen ízűnek kell lennie: A hamisott tengeri moha általában sósabb. A valódi tengeri moha mindig drágább a fáradságos betakarítási folyamat miatt.
Hogyan kell enni a tengeri mohát
A tengeri moha por vagy táplálékkiegészítők formájában vásárolható meg, de valószínűleg a gél változatok a legelterjedtebbek. Mind a por, mind a zselé formájában szinte bármibe szórhatja vagy keverheti, amit csak szeretne: levesekbe, turmixokba, humuszba, joghurtba, zabpehelybe, almaszószba… még fagylaltba is. A gél önmagában is fogyasztható kanalanként. A kiegészítőket ugyanúgy lehet bevenni, mint bármely kapszulát vagy tablettát.
Lehetőség van nyers, napon szárított tengeri moha beszerzésére feldolgozatlan formában is, saját zselé elkészítéséhez. A nyers tengeri moha felhasználásával készült tengeri mohagél elkészítéséhez egyszerűen öblítse le a tengeri mohát, és áztassa vízbe 12-48 órára, amíg újra hidratálódik és megpuhul. Ezután kevés vízzel turmixgépben turmixoljuk, amíg sima, zselészerű állagot nem kapunk. Kívánság szerint hozzáadhat egy kis gyümölcsöt, kakaót vagy fahéjat az íz fokozása érdekében. Alternatív megoldásként használhat egy finom hibiszkusz- vagy citromteát víz helyett, hogy aromás, infúziós tengeri mohagélt készítsen.
A tengeri moszat előnyei
A tengeri moszat állítólag javítja az energiát, a pajzsmirigy működését, az emésztést és a bőr egészségét.
„Bár az emberi fogyasztás tekintetében nem sok tanulmány bizonyítja a tengeri moszat előnyeit, tudjuk, hogy a tengeri mohában található tápanyagok összefüggésbe hozhatók az egészséggel és a hosszú élettartammal” – magyarázza Jennifer Scheinman regisztrált és okleveles dietetikus táplálkozási szakértő, a Timeline Nutrition tanácsadója.
Ezek a tápanyagok közé tartozik a B12-vitamin, kalcium, jód, magnézium, kálium, kalcium, aminosavak, omega-3 zsírsavak, antioxidánsok, vas és még sok más.
Egyéb jótékony hatásai:
Immunrendszer támogattása
„Az étrendi hínárok számos olyan összetevőt tartalmaznak, amelyek közvetlenül és közvetve antioxidáns, gyulladáscsökkentő és vírusellenes hatást fejthetnek ki a bél mikrobióta javítása révén” – állapította meg egy tanulmány, amely a tengeri moszat covidfertőzések elleni küzdelemben való potenciálját vizsgálta.
Emésztőrendszer egészsége
A tengeri moha rostot és prebiotikumokat tartalmaz, amelyek elősegítik a bélrendszer egészségét. Egy tanulmány kimutatta, hogy a tengeri mohának valóban „többszörös prebiotikus hatása van, például befolyásolja a bél mikrobaközösségeinek összetételét, javítja a bélrendszer egészségét és az immunmodulációt.
A bőr egészsége
Mindannyian tudjuk, hogy a vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok és aminosavak fogyasztása nélkülözhetetlen a bőr egészségéhez, ezért logikus, hogy a tápanyagban gazdag tengeri moha fogyasztása segíthet. A tanulmányok azonban azt sugallják, hogy a hínárban található bioaktív vegyületek hasznosak lehetnek a hiperpigmentáció, a fényöregedés és a pattanások megelőzésében, de ezek a vizsgálatok csak e vegyületek helyi alkalmazását tesztelték.
Vannak mellékhatásai a tengeri mohának?
Ahogy fentebb említettük, bizonyos dolgokat feltétlenül szem előtt kell tartania, ha tengeri moszatot szeretne hozzáadni étrendjéhez. Egyrészt a tengeri mohában jelenlévő jód mennyisége negatív hatással lehet a pajzsmirigy működésére.
Egy másik megfontolandó kérdés a nehézfémek lehetséges jelenléte a tengeri mohában. A tengeri moha tápanyag- és toxintartalmát nagymértékben befolyásolja a vízi környezet, amelyben nő, ezért a tengeri moha könnyen felszívja a kellemetlen méreganyagokat, például az ólmot, az arzént és a higanyt. Ezért elengedhetetlen, hogy megbízható forrásból vásároljon kiváló minőségű, tiszta környezetben termesztett tengeri mohát, és mérsékelje a bevitelét.