
A kakaó gazdag polifenolokban: ezek biológiailag aktív növényi vegyületek, amelyek antioxidáns és védő tulajdonságokkal rendelkeznek. Segítik a szervezet sejtjeit, beleértve az immunrendszert is – mondta Julia Chekhonina – írja az m24.ru.
Az élénkítő és tonizáló kakaó reggel hasznos. Gyengéden felébreszti a szervezetet, az íze pedig feldobja a hangulatot. Az erős kávéval vagy teával ellentétben az ital nem stimulálja olyan intenzíven az idegrendszert, vagyis nem okoz szorongást és izgalmat.
A kakaó a magas vérnyomással élők számára is megengedett. A tej, amelyet gyakran adnak az italhoz, tompítja a kis mennyiségű koffein hatását – jegyezte meg az orvos.
Az agy és az izmok előnyei
A kakaó aktiválja az agyi funkciókat, mert javítja a vérkeringést. A polifenolos vegyületek ugyanis csökkentik a vér viszkozitását, fokozzák annak mikrokeringését és táplálják a sejteket. Ez jótékony hatással van a memóriára és más kognitív funkciókra – magyarázta az orvos.
Egyes szakértők úgy vélik, hogy a kakaó magnéziumtartalma kedvezően hat a simaizmokra, ellazítja az izmokat, enyhíti a görcsöket és csökkenti a PMS alatti fájdalmat. Ez az elem azonban 100 gramm száraz porban bőven megtalálható.
A kakaó az illóolajoknak és az illatnak köszönhetően ellazítja az embert: az orvos azt tanácsolja, hogy naponta két-három csészével igyunk belőle.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a kakaó nem ajánlott az emésztőszervek akut fázisban lévő betegségeiben szenvedő betegeknek. Például gyomorhurut, duodenitis, cholecystitis, vékonybélgyulladás, valamint allergiára való hajlam esetén. Ha a szervezet remisszióban van, az ital beilleszthető az étrendbe.