Ezek az élelmiszerek a felelősek a vastagbélrák kialakulásáért

A vastagbélrák világszerte a harmadik leggyakoribb ráktípus, Németországban pedig a második leggyakoribb a nők körében.

A betegség különösen elterjedt a nyugati országokban, például az Egyesült Királyságban, Németországban és az Egyesült Államokban. A dohányzás, a mozgáshiány és az elhízás formájában jelentkező egészségtelen életmód mellett a táplálkozás is jelentős szerepet játszik a bélrák kialakulásában.

Ismert, hogy különösen az alkohol és a feldolgozott hústermékek növelik a kockázatot, míg a rostban gazdag étrend és a teljes kiőrlésű termékek fogyasztása csökkentheti azt. Sok más élelmiszer esetében azonban az összefüggések tisztázatlanok maradtak – egészen mostanáig. Az Oxfordi Egyetem tanulmánya kibővítette azon élelmiszerek listáját, amelyek elősegíthetik a vastagbélrák kialakulását vagy védelmet nyújthatnak ellene.

A tanulmány háttere

A tanulmány célja a különböző étrendi tényezőknek a vastagbélrák kockázatára gyakorolt hatásának elemzése és az ismeretek hiányosságainak megszüntetése volt. A korábbi tanulmányok gyakran csak egyes élelmiszerekre vagy tápanyagokra korlátozódtak, ami eddig következetlen képet eredményezett. Az Oxfordi Egyetem kutatói ezért a Million Women Study adatait felhasználva először végeztek átfogó elemzést.

Ebben a korábbi vizsgálatban 1996 és 2001 között összesen 1,3 millió, átlagban 56 éves nő vett részt. A résztvevőket arra kérték fel, hogy vegyenek részt a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) által Angliában és Skóciában működtetett mellrákszűrési programban. Ott először egy felvételi kérdőívet töltöttek ki, amely szociodemográfiai adatokat és életmóddal kapcsolatos információkat kért. A felvétel óta a kérdőívet körülbelül három-öt évenként megismételték.

Fókuszban 97 táplálkozási tényező

A jelen tanulmányban a „Million Women Study” adatai a második felméréstől kezdve összesen 542 778 nőtől gyűjtöttek adatokat, mivel ez volt az első alkalom, amikor az egyéni táplálkozási szokásokról érdeklődtek. Ez a kérdőív 120 kvantitatív vagy félkvantitatív kérdést tartalmazott az egyes élelmiszerek és élelmiszercsoportok egy héten belüli fogyasztásának gyakoriságára vonatkozóan. A résztvevők egy része egy 24 órás táplálkozási kérdőívre is válaszolt. Az adatok áttekintése után a tudósok 97 étrendi tényezőt vagy élelmiszert választottak ki, amelyeket a vastagbélrák kockázatának szempontjából elemeztek.

A vastagbélrákkal kapcsolatos információkat a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) rutinszerűen gyűjtött adataival való elektronikus adatkapcsolás révén gyűjtötték. A tudósok nemcsak a rákos megbetegedések regisztrációját, hanem a (rák okozta) haláleseteket is megtekinthették. Az életmódbeli tényezőket és a szociodemográfiai információkat figyelembe véve az étrendet összehasonlították a vastagbélrák diagnózisokkal és az egészséges emberekkel.

A tejtermékek további elemzése

Mivel mind az elemzések, mind a korábbi tanulmányok szoros kapcsolatot mutatnak a kalcium és a vastagbélrák alacsonyabb kockázata között, a tudósok részletesebben is utánajártak. A tápanyag fő bevitele a tejtermékek, különösen a tehéntej fogyasztásából származik. A kutatók ezért elemezték azt a genetikai alkatot, amely lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy felnőttkorban is képesek legyenek a felvenni és megemészteni laktózt.

A kalcium védelmet nyújthat a vastagbélrák ellen

A vastagbélrákot 12 251 nőnél diagnosztizáltak átlagban egy 17 éves követési időszak alatt. Általánosságban megfigyelték, hogy az érintett nők idősebbek voltak, gyakran volt más vastagbélrákos eset is a családban, és gyakran meglehetősen egészségtelen életmódot folytattak, szemben a nem diagnosztizált nőkkel.

A bélrák kockázatát növelő élelmiszerek keresése során összesen 17 étrendi tényezőt azonosítottak. Úgy tűnt, hogy az alkohol segíti elő leginkább ennek a ráktípusnak a kialakulását, hiszen már 20 gramm is 15 százalékkal növelte a kockázatot. A vörös és feldolgozott húsok fogyasztása szintén magasabb kockázattal járt együtt.

Ezzel szemben a kalcium különösen kedvezően befolyásolta a vastagbélrák kockázatát. Különösen a kalciumban gazdag élelmiszerek, például a tej és a joghurt korreláltak a vastagbélrák kialakulásának alacsony kockázatával. A kalciumban gazdag élelmiszerek azonban a tejtermékeken kívül is hozzájárultak ehhez a kockázatcsökkentéshez: az általánosan megnövelt, napi 300 milligramm kalciumbevitel 17 százalékkal alacsonyabb kockázattal járt együtt.

További védőhatást találtak a rostban gazdag élelmiszerek, a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, a gyümölcsök és a C-vitamin esetében. Ezek az összefüggések azonban kevésbé voltak kifejezettek, és valószínűleg más életmódbeli tényezők is befolyásolták őket.

Mi a jelentősége az eredményeknek?

A tanulmány hangsúlyozza az étrend, pontosabban az élelmiszerek helyes megválasztásának központi szerepét a vastagbélrák megelőzésében. Különösen a kalcium fogyasztása – mind tejtermékek, mind növényi források formájában – hatékony védőfaktor lehet. „Van némi elképzelésünk arról, hogy a kalciumnak miért van ilyen hatása„ – magyarázza dr. Keren Papier, a tanulmány vezető kutatója. „Úgy gondoljuk, hogy a kalcium úgy védhet a vastagbélrák ellen, hogy az epesavakhoz és a szabad zsírsavakhoz kötődve egyfajta ártalmatlan „szappant” képez, amely megakadályozza, hogy azok károsítsák a bélbélnyálkahártyát”.

Az eredmények a közegészségügy népszerűsítése szempontjából is fontosak: napi egy pohár tej vagy egy adag kalciumban gazdag étel jelentősen csökkentheti a bélrák kockázatát. A tanulmány ugyanakkor megerősíti az alkohol és a feldolgozott húsok ismert kockázatait, és hangsúlyozza a kiegyensúlyozott, rostban, gyümölcsben és teljes kiőrlésű termékekben gazdag étrend fontosságát.

Elolvasom a cikket

hirlistazo.hu
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.