Ezért fontos a tenger gyümölcseinek rendszeres fogyasztása

A tenger gyümölcsei kiváló fehérjeforrás. A húsokhoz képest szinte egyáltalán nem tartalmaznak telített zsírokat, amelyek növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát – mondta a szakértő – írja az m24.ru.

Ideális, ha hetente legalább egyszer-kétszer tengeri herkentyűket is beiktatunk az étrendünkbe. A fehér halakat például naponta fogyaszthatjuk. Jó alternatívája lesz a csirke, a marha-, a sertés- vagy a borjúhúsnak.

A fehér hal alacsony zsír- és kalóriatartalmú, így segít elkerülni a túlsúlyt – tette hozzá az orvos.

A vörös hal gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek az anyagok kiegyensúlyozzák a szervezetben lévő omega-6 mennyiségét, ami fokozza a kóros folyamatokat. Ezért az orvos azt javasolja, hogy hetente egyszer fogyasszunk vörös halat, amely D-vitamint is tartalmaz.

Egyéb tenger gyümölcsei

A fésűkagylók, kagylók, tintahalak, osztrigák szintén jól diverzifikálják az étrendet. A tenger gyümölcsei szinte teljes egészében fehérjéből állnak, és sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak.

A fésűkagyló például gazdag jódban, ami fontos a pajzsmirigy számára. A szerv részt vesz az anyagcserében és támogatja a szervezet egyéb funkcióit. Ezért a kagyló jó választás az elem pótlására.

A kagyló fehérjében és B-elemekben gazdag. A bennük lévő B12-vitamin részt vesz a sejtosztódásban, és fontos az egészség szempontjából – mondta az orvos.

A tintahal szelént és vasat tartalmaz. Ez utóbbi mennyisége azonban nem olyan magas, mint a vörös húsokban – tette hozzá a szakértő.

Ami a garnélarákot illeti, az érelmeszesedésben szenvedő betegeknek óvatosabban kell bánniuk velük. Az exogén (külső) koleszterinnek csak 20 százaléka kerül a szervezetbe a táplálékkal, de a tenger gyümölcseiben sok van ebből az anyagból. Ezért az érrendszeri patológiában szenvedő betegeknek a garnélarák fogyasztását heti egyszeri 100-150 grammra kell korlátozniuk – vonta le a következtetést Antonova.

Elolvasom a cikket