Ezt együk pajzsmirigy alulműködés esetén

Kezelés nélkül a pajzsmirigy alulműködés olyan tüneteket okozhat, mint a fáradtság, hidegrázás, súlygyarapodás, menstruációs változások és szívproblémák. A pajzsmirigy alulműködésének kezelése jellemzően olyan gyógyszerek szedését jelenti, amelyek növelik a pajzsmirigyhormon szintjét, de emellett fontos a kiegyensúlyozott étrend is. De milyen ételeket érdemes fogyasztani?

Magas jódtartalmú ételek

A túl sok jód golyvát és pajzsmirigy alulműködést is okozhat, ezért fontos a megfelelő mennyiség bevitele. A legtöbb felnőtt számára az ajánlott napi jódbevitel 150 mikrogramm. Ez az ajánlás terheseknél 220 mikrogrammra, szoptatóknál 290 mikrogrammra emelkedik.

A legjobb jódforrások a következők:

  • Jódozott konyhasó
  • Tenger gyümölcsei, például hínár, tőkehal, osztriga és halrudak
  • Tejtermékek, például görög joghurt, zsírmentes joghurt, sajt, sós vaj és tejszín
  • Marhamáj
  • Tojás

Magas szeléntartalmú élelmiszerek

A szelénhiány a pajzsmirigy alulműködésével jár együtt. Emiatt egyes kutatók azt feltételezték, hogy a szelénbevitel növelése segíthet a tünetek enyhítésében.

A szelén javíthatja a pajzsmirigy egészségét azáltal, hogy csökkenti a pajzsmirigyet megtámadó antitestek mennyiségét autoimmun eredetű pajzsmirigybetegségben. A napi ajánlott szelénbevitel 55 mikrogramm egy átlagos felnőtt számára, 60 mikrogramm, ha terhes, és 70 mikrogramm, ha szoptat.

Egyes szelénforrások, például a brazil dió, lényegesen több szelént kínálnak, mint az ajánlott egyetlen adagban, ezért fontos ennek tudatában lenni. Míg az elegendő szelénbevitel hasznos lehet, a túl sok bevitel hajhullást, bőrkiütést, hányingert, hasmenést és idegrendszeri rendellenességeket okozhat.

A szelént tartalmazó élelmiszerek a következők:

  • Brazil dió
  • Tenger gyümölcsei, például tonhal, szardínia, garnélarák és tőkehal
  • Húsok, például sertés, marha, pulyka, csirke és máj
  • Tojás
  • Gabonák és lencse, például zab, barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér és fehér kenyér
  • Tejtermékek, például tej, joghurt és sajt

B12- és D-vitaminban gazdag ételek

A pajzsmirigy problémákban szenvedőknek általában lényegesen alacsonyabb a B12- és D-vitamin szintje. Ezek a tápanyagok nélkülözhetetlenek az energia-anyagcseréhez, az idegrendszer egészségéhez és a csontok egészségéhez, mindezt befolyásolhatja az alacsony pajzsmirigyhormon-szint.10

A B12- és D-vitaminban gazdag ételek fogyasztása segíthet megelőzni a tüneteket okozó tápanyaghiányokat.

A B12-vitaminban gazdag élelmiszerek :

  • Marhamáj
  • Tenger gyümölcsei
  • Pulyka
  • Táplálkozási élesztő
  • Tojás és a tejtermékek

A D-vitaminban gazdag élelmiszerek:

  • Csukamájolaj
  • Tenger gyümölcsei
  • Tejtermékek
  • Gombák

Magas antioxidáns tartalmú élelmiszerek

Az antioxidánsok megakadályozhatják vagy késleltetik a sejtkárosodást, az egyes élelmiszerekben található antioxidánsok pedig segíthetnek csökkenteni a gyulladást. Számos antioxidáns molekula létezik, amelyek közül néhány vitamin és ásványi anyag. Ezek közé tartozik az A-, C- és E-vitamin, valamint a cink.12Az élelmiszerek, amelyek antioxidáns források lehetnek, a következők:

  • A-vitaminban gazdag ételek: marhamáj, édesburgonya, sárgarépa, spenót, paprika, tejtermékek és tojás13
  • C-vitaminban gazdag ételek: pirospaprika, narancs, grapefruit, kivi, eper, paradicsom, kelbimbó, káposzta, brokkoli és spenót14
  • E-vitaminban gazdag élelmiszerek: búzacsíra, napraforgómag, napraforgóolaj, mandula, mogyoró, földimogyoró, spenót és brokkoli15
  • Cinkben gazdag ételek: tenger gyümölcsei, marhahús, pulyka, lencse, zab, tökmag, tejtermékek és diófélék

Elolvasom a cikket

hirlistazo.hu
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.