
Kezelés nélkül a pajzsmirigy alulműködés olyan tüneteket okozhat, mint a fáradtság, hidegrázás, súlygyarapodás, menstruációs változások és szívproblémák. A pajzsmirigy alulműködésének kezelése jellemzően olyan gyógyszerek szedését jelenti, amelyek növelik a pajzsmirigyhormon szintjét, de emellett fontos a kiegyensúlyozott étrend is. De milyen ételeket érdemes fogyasztani?
Magas jódtartalmú ételek
A túl sok jód golyvát és pajzsmirigy alulműködést is okozhat, ezért fontos a megfelelő mennyiség bevitele. A legtöbb felnőtt számára az ajánlott napi jódbevitel 150 mikrogramm. Ez az ajánlás terheseknél 220 mikrogrammra, szoptatóknál 290 mikrogrammra emelkedik.
A legjobb jódforrások a következők:
- Jódozott konyhasó
- Tenger gyümölcsei, például hínár, tőkehal, osztriga és halrudak
- Tejtermékek, például görög joghurt, zsírmentes joghurt, sajt, sós vaj és tejszín
- Marhamáj
- Tojás
Magas szeléntartalmú élelmiszerek
A szelénhiány a pajzsmirigy alulműködésével jár együtt. Emiatt egyes kutatók azt feltételezték, hogy a szelénbevitel növelése segíthet a tünetek enyhítésében.
A szelén javíthatja a pajzsmirigy egészségét azáltal, hogy csökkenti a pajzsmirigyet megtámadó antitestek mennyiségét autoimmun eredetű pajzsmirigybetegségben. A napi ajánlott szelénbevitel 55 mikrogramm egy átlagos felnőtt számára, 60 mikrogramm, ha terhes, és 70 mikrogramm, ha szoptat.
Egyes szelénforrások, például a brazil dió, lényegesen több szelént kínálnak, mint az ajánlott egyetlen adagban, ezért fontos ennek tudatában lenni. Míg az elegendő szelénbevitel hasznos lehet, a túl sok bevitel hajhullást, bőrkiütést, hányingert, hasmenést és idegrendszeri rendellenességeket okozhat.
A szelént tartalmazó élelmiszerek a következők:
- Brazil dió
- Tenger gyümölcsei, például tonhal, szardínia, garnélarák és tőkehal
- Húsok, például sertés, marha, pulyka, csirke és máj
- Tojás
- Gabonák és lencse, például zab, barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér és fehér kenyér
- Tejtermékek, például tej, joghurt és sajt
B12- és D-vitaminban gazdag ételek
A pajzsmirigy problémákban szenvedőknek általában lényegesen alacsonyabb a B12- és D-vitamin szintje. Ezek a tápanyagok nélkülözhetetlenek az energia-anyagcseréhez, az idegrendszer egészségéhez és a csontok egészségéhez, mindezt befolyásolhatja az alacsony pajzsmirigyhormon-szint.10
A B12- és D-vitaminban gazdag ételek fogyasztása segíthet megelőzni a tüneteket okozó tápanyaghiányokat.
A B12-vitaminban gazdag élelmiszerek :
- Marhamáj
- Tenger gyümölcsei
- Pulyka
- Táplálkozási élesztő
- Tojás és a tejtermékek
A D-vitaminban gazdag élelmiszerek:
- Csukamájolaj
- Tenger gyümölcsei
- Tejtermékek
- Gombák
Magas antioxidáns tartalmú élelmiszerek
Az antioxidánsok megakadályozhatják vagy késleltetik a sejtkárosodást, az egyes élelmiszerekben található antioxidánsok pedig segíthetnek csökkenteni a gyulladást. Számos antioxidáns molekula létezik, amelyek közül néhány vitamin és ásványi anyag. Ezek közé tartozik az A-, C- és E-vitamin, valamint a cink.12Az élelmiszerek, amelyek antioxidáns források lehetnek, a következők:
- A-vitaminban gazdag ételek: marhamáj, édesburgonya, sárgarépa, spenót, paprika, tejtermékek és tojás13
- C-vitaminban gazdag ételek: pirospaprika, narancs, grapefruit, kivi, eper, paradicsom, kelbimbó, káposzta, brokkoli és spenót14
- E-vitaminban gazdag élelmiszerek: búzacsíra, napraforgómag, napraforgóolaj, mandula, mogyoró, földimogyoró, spenót és brokkoli15
- Cinkben gazdag ételek: tenger gyümölcsei, marhahús, pulyka, lencse, zab, tökmag, tejtermékek és diófélék