
A rövid nappalok és a friss zöldségek hiánya növelheti a betegségek kockázatát – mondja Marina Ivanova táplálkozási szakértő – írja a vm.ru.
Fontos, hogy egész évben gondoskodjunk a hasznos anyagok beviteléről. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy télen és kora tavasszal a szervezet erőforrásai kimerülhetnek. Ne ragaszkodjunk egyetlen vitaminhoz sem – mindegyiknek fontos funkciója van. Próbáljon meg változatosan táplálkozni. Ne hanyagolja el a természetes vitaminforrásokat a táplálékkiegészítők javára. Jobb, ha átgondolja a menüt és a kiegészítő komplexeket elfogadható napi normákban.
Magnézium az erős idegekért
Részt vesz az energiatermelésben, a vércukorszint szabályozásában, az izomszabályozásban. Kompatibilis az A, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C és D vitaminokkal. Nem ajánlott B1, E, kalciummal, cinkkel és vassal kombinálni. Tartalmazza: diófélék, teljes kiőrlésű termékek, hüvelyesek, csokoládé.
Omega-3-mal az agy és szív munkájáért
Zsíros halakban, tenger gyümölcseiben, tőkehalmájban, dióban található. Elősegíti a szív- és érrendszeri, valamint az agyi egészséget. B-, E-vitaminokkal, Q10 koenzimmel, alfa-liponsavval kombinálva. Nem ajánlott kalciummal, vassal, rézzel és krómmal kombinálni.
D3-vitamin csontoknak és ízületeknek
Zsíros halakban, tőkehalmájban, tojásban, rókagombában, vajban, sajtban található. Hatással van az immunrendszerre, segít fenntartani a szerotoninszintet, ami befolyásolja a hangulatot, és elengedhetetlen a csontok és ízületek egészségéhez, az endokrin rendszerhez és a normális anyagcseréhez. Nem kombinálható A- és E-vitaminnal, B-vitaminokkal iható.
Taurin az energiaadó
Megtalálható a tenger gyümölcseiben és halakban, sertéshúsban, marhahúsban, belsőségekben, tejtermékekben. Részt vesz az energiatermelésben és segít fenntartani a folyadékegyensúlyt.
Cink a szépségért
Megtalálható marhahúsban, bárányhúsban, hüvelyesekben, diófélékben, tejben, sajtban, leveles zöldekben, tojásban. Fontos a bőr, a haj és a köröm szépségéhez, az idegrendszer és az immunrendszer működéséhez. Kalciummal, vassal, folsavval és E-vitaminnal együtt nem fogyasztható. Kollagénnel, kénnel és C-vitaminnal együtt szedhető.
B–vitaminok az erőért és az intelligenciáért
A B-vitaminok a húsban, tejtermékekben, tojásban, halakban, hüvelyesekben, diófélékben, májban és gombában találhatók. Szükséges a fizikai és szellemi teljesítőképesség fenntartásához. Kolinnal és inozitollal együtt szedhető. A D-vitaminnal sem állnak ellentétben, és egyidejűleg is szedhetők.
C–vitaminnal megfázás ellen
Alapvető fontosságú a szervezet védekezőképességének fenntartásához, a vírusokkal és megfázással szembeni ellenálláshoz, a szív- és érrendszeri egészséghez és a bőr tónusának fenntartásához. Jól kombinálódik az A-, B5-, B9-, E-vitaminnal, glutationnal, kvercetinnel, vassal, cinkkel és kalciummal, de nem kompatibilis a B1-, B12- és rézvitaminnal. Legtöbbje a csipkebogyóban, homoktövisben, paprikában, fekete ribizliben, kiviben található.
A vitaminhiány első jelei az álmatlanság, gyengeség, hirtelen hangulatváltozások, hajhullás, száraz bőr. Azt tanácsolom, hogy végeztessen vérvizsgálatot nyolc alapvető vitaminra (A, D, E, K, K, C, B1, B5, B6). Ehhez beutalót kell kérnie a háziorvosánál.