
Az akut gyulladás testünk azonnali reakciója egy sérülésre vagy fertőzésre. A bőrpír, duzzanat, meleg tapintás és a fájdalom az akut gyulladás külső jelei. Ezek annak a jelei, hogy a test elkezdte a gyógyulási folyamatot.
A krónikus gyulladás általában alacsonyabb fokú, de tartós, és hónapokig vagy évekig tarthat. A krónikus gyulladás számos különböző betegséghez kapcsolódik, például szívbetegségekhez, magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez, vagy akár a depresszióhoz is.
A gyulladáscsökkentő étrend közvetlen hatást gyakorolhat a szervezetre. A kutatások arra utalnak, hogy a nagyobb mennyiségű gyümölcs és zöldség fogyasztás hatékonyan csökkentheti a gyulladást és az oxidatív stresszt.
Meglepő és hatékony gyulladáscsökkentő élelmiszerek:
PARADICSOM
A paradicsom számos anyag gazdag forrása, beleértve a karotinoidokat (likopin, karotinok, lutein és fitoén), flavonoidokat, vitaminokat, aminosavakat és egyéb tápanyagokat is. A legtöbb egészségügyi előnye viszont gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságainak köszönhető. A paradicsom és a belőle készült termékek rendszeres fogyasztása, a gyulladásos megbetegedések, és a rák számos típusának alacsonyabb kockázatával jár együtt, mivel a fitokémiai anyagai kölcsönhatásba lépnek a gyulladásos válaszreakcióval.
NARANCS
A narancs nagyszerű C-vitamin-forrás, amely általánosan is erősíti az immunrendszert. Mivel rostokat, folsavat és flavonoidokat és antioxidánsokat is tartalmaz, segít megőrizni a szív egészségét és csökkenti a gyulladást a szervezetben. Fogyaszthatjuk gyümölcsként, italként, lekvár formájában és különböző édességekben.
A narancs kolint és zeaxanthint is tartalmaz. A kolin fontos tápanyag, amely segít az alvásban, az izommozgásban, a tanulásban és a memória frissességében. Elősegíti az idegimpulzusok átterjedését, támogatja a zsír felszívódását és csökkenti a krónikus gyulladást. A zeaxanthin egy olyan antioxidáns típus, amely általánosságban csökkentheti a gyulladást, valamint javíthatja a szív, a máj, a bőr és a szem egészségét.
KURKUMA
A kurkuma egy mély, arany-narancssárga színű fűszer, amely arról ismert, hogy színt, ízt és tápanyagot ad az ételeknek, de eredetileg a gyömbérfélék családjába tartozó rizómás lágyszárú évelő növény (Curcuma longa). Hatóanyaga egy természetes vegyület (polifenol), az úgynevezett „kurkumin”, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik.
Segíthet bizonyos oxidatív és gyulladásos állapotok; a metabolikus szindróma, az ízületi gyulladás, szorongás és a magas lipidszint kezelésében. Támogathatja a testmozgás okozta gyulladások és izomfájdalmak kezelését is, így javítva a felépülést.