Kiderült, mennyi kenyeret ehetünk egy nap

„A normatív dokumentumok szerint az egészséges felnőttek kenyérfogyasztásának normája napi 100 g búza és 150 g rozs. Vagyis arra a kérdésre válaszolva, hogy lehet-e naponta kenyeret enni – igen, lehet, ha nincsenek ellenjavallatok. De a mindennapos fogyasztását kerülje” – mondta a táplálkozási szakértő – írja az iz.ru.

A szakértő, Mihajleva pontosította, hogy a kenyér ellenjavallt lehet gluténallergia vagy annak intoleranciája esetén. Szintén a búzatermék használatáról le kell mondania a gyomor-bélrendszeri betegségek esetén. Ilyen esetekben az orvos a szárított fehér kenyér használatát ajánlotta korlátozott mennyiségben.

A táplálkozási szakértő emellett elmondta, hogy vásárlás előtt ismerkedjenek meg a kenyér összetételével. Az utóbbi időben zsírokat adtak hozzá, nevezetesen napraforgómagot, lenmagot, tökmagot, amelyek jelentősen növelik a termék kalóriatartalmát – magyarázta Mihajleva.

Az orvos megjegyezte, hogy az egészséges táplálkozáshoz rozs, korpa, másodosztályú búza, teljes kiőrlésű és többmagvas kenyér ajánlott. A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér és a rozskenyér a legegészségesebb.

A szakértő hozzátette, hogy a kenyér rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjéket, glutént és keményítőt – a szervezet fő energiaforrását – tartalmaz.

Elolvasom a cikket