
Ez a kalciumban és magnéziumban gazdag, kemény víz miatt fordul elő. Amikor a forró tea levegővel érintkezik, a tea polifenoljai és a kalciumsók között kémiai reakció megy végbe, és kialakul ez a vékony filmréteg – írja a Sports.kz.
Sokan úgy gondolják, hogy a filmréteget az edényeken lévő mosószer-maradványok okozzák, de gyakran a vízminőség következménye. Az irizáló hatást okozhatják a tealevelekből származó apró zsírrészecskék vagy fehérjevegyületek is.
Veszélyes-e a filmréteg?
Sokan kérdezik, hogy biztonságos-e a filmréteggel ellátott tea fogyasztása. A szakértők biztosítják, hogy ez a réteg önmagában nem jelent veszélyt, bár kellemetlen az íze és a megjelenése. A magas ásványi anyag tartalmú tea gyakori fogyasztása azonban, különösen kemény víz használata esetén, a sók felhalmozódásához vezethet a szervezetben. Ezt figyelembe kell venniük azoknak, akiknek veseproblémáik vannak, vagy hajlamosak vesekövek kialakulására.
Hogyan lehet megszabadulni a filmrétegtől?
Használjon szűrt vagy palackozott vizet – a kemény víz a filmréteg kialakulásának egyik fő oka.
Adjon hozzá egy szelet citromot vagy néhány csepp citromlevet. A citromsav semlegesíti a kalciumsókat és lebontja a filmréteget.
A vízforralás előtt adhat hozzá egy csipet szódabikarbónát – ez a régi módszer segít lágyítani a vizet és megakadályozni a filmréteg kialakulását.
Használjon szűrőt: nedvesítse meg vízzel, és óvatosan távolítsa el a filmréteget a tea felszínéről.
Hogyan kell a teát megfelelően tárolni?
Egy másik fontos szempont a tea tárolása. A szakértők azt tanácsolják, hogy kerámia- vagy üvegedényekben, a közvetlen napfénytől védve tartsuk. Ez segít 73%-kal csökkenteni a filmréteg kialakulásának valószínűségét, mivel ez megakadályozza a polifenolok oxidációját.