
A gyakori hibák elkerülése érdekében mutatunk tizenöt ételt, amiket soha nem szabad lefagyasztani, és itt van néhány hasznos tipp is a frissen tartásukhoz.
Tej és tejszín alapú szószok
Bár a tej vagy tejszín fagyasztása jó módszernek tűnhet a tartósításukra, kifagyasztáskor hajlamosak szétválni, és szemcsés, vizes textúrájuk lesz. Ugyanez vonatkozik a krémalapú levesekre és szószokra is.
Leveles zöldek és saláták
A saláta, a spenót és a kelkáposzta a magas víztartalmuk miatt nem őrzik meg eredeti állagukat fagyasztva és felolvasztva.
Julie Martens Forney kertész és szakácskönyvíró szerint azonban ha azt tervezi, hogy ezeket levesekhez és turmixokhoz használja fel később, úgy nyugodtan fagyassza le.
Főtt tészta
A főtt tészta lefagyasztása gyakran gumiszerű, pépes állagot eredményez újramelegítéskor. Ha előre elkészíti az ételt, fontolja meg a szósz külön lefagyasztását és a friss tészta főzését, amikor szükséges. Tiffany, a Don’t Waste the Crumbs nevű élelmiszerbolt vezetője szerint, ha a fagyasztás az egyetlen lehetőség, főzze ki a tésztát al dente, és adjon hozzá egy kevés olajat, mielőtt tárolná.
Nyers burgonya
A leveles zöldségekhez hasonlóan a nyers burgonya sem bírja jól a fagyasztást magas víztartalma miatt, kiolvasztva pépessé és szemcséssé válik. Tartsa a nyers burgonyát hűvös, száraz helyen, távol a közvetlen napfénytől a hosszú távú tárolás érdekében.
A Better Homes & Gardens szerint az egész tojások héjában való lefagyasztása a benne lévő folyadék kitágulását okozza, ami megrepedhet a héjban és tönkreteheti a tojást. A tojások biztonságos lefagyasztásához keverje össze őket, és tárolja légmentesen záródó edényben, például Tupperware-ben vagy Ziplock tasakban. Egyenként is lefagyaszthatja őket egy jégkockatartó segítségével.
Sült ételek
A sült ételek fagyasztva és újramelegítés után elveszítik jellegzetes ropogós állagukat, gyakran puhává és átázottá válnak. A maradékokat érdemes a hűtőszekrényben tárolni, és újra melegíteni sütőben vagy légsütőben, hogy visszanyerje a ropogósságát.
Lágy sajtok
Az Allrecipes szerint a lágy sajtok, mint a krémsajt, a ricotta és a kecskesajt, nem fagynak meg jól, és felolvasztás után hajlamosak szétválni vagy szemcséssé válni. A kemény sajtok, például a cheddar, a parmezán és a gouda inkább alkalmasak a fagyasztásra, leginkább lereszelve.
Majonéz alapú saláták
A csirke saláta, a tojássaláta és más majonézes ételek nem fagynak meg jól, mert a majonéz a felengedés során szétesik. Ez egy vizes, nem túl gusztusos textúrát eredményez. Ehelyett fagyassza le külön a belevalókat, és keverje hozzá a majonézt, amikor készen áll a fogyasztásra.
Friss fűszernövények
A gyógynövények, mint a bazsalikom, a koriander és a petrezselyem, elveszítik ízüket és állagukat, ha eredeti formájukban tárolja. A hosszabb tárolás érdekében inkább vágja apróra a fűszernövényeket.
Magas víztartalmának köszönhetően az uborka lefagyva pépessé és nyálkássá válik.
Bár technikailag ehet felolvasztott joghurtot (és megőrzi táplálkozási és probiotikus tulajdonságait), lefagyva megváltozik a textúrája. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg vizesebb, szemcsésebb lesz az állaga, ami sokak számára nem túl kívánatos. Emiatt a legjobb elkerülni a joghurt fagyasztását, hacsak nem turmixokban kívánja felhasználni.
Egész avokádó
Az egész avokádó felengedéskor megbarnul és pépes lesz. Ha tartósítani szeretné, az avokádót szeletelje fel vagy kockázza fel, és fagyasztás előtt zárja le egy légmentesen záródó edénybe citrom- vagy limelével.
Paradicsom
A nyers paradicsom lefagyasztásakor felengedés után puhává és vizessé válik, ami miatt nem alkalmas salátákhoz vagy friss ételekhez. Levesek és szószok készítéséhez azonban nyugodtan fagyaszthatja le őket.
Ez sokak számára meglepő lehet, de a kávébab fagyasztása valójában károsíthatja az ízét, mivel a nedvesség hatással van a természetes olajokra, és a kávészemek felszívják a fagyasztóból származó szagokat. Ehelyett tárolja őket légmentesen záródó tartályban, hűvös, sötét helyen az optimális frissesség érdekében.
Vízben gazdag gyümölcsök (például görögdinnye és narancs)
A magas víztartalmú gyümölcsök, mint a görögdinnye és a citrusfélék, felengedés után pépessé válnak, és elveszítik állagukat. Emiatt a legjobb, ha a vízben gazdag gyümölcsöket csak akkor fagyasztja le, ha azt tervezi, hogy (még fagyasztva) turmixokba vagy más kevert italokba keveri.