Így hat a testünkre, ha mindennap eszünk egy narancsot

A narancs többszörösen kedélyjavító hatású. Az illata, az íze, de még a színe is jobb kedvre deríti mindazokat, akik rendszeresen esznek belőle. Az illata miatt érdemes illóolaj formájában is alkalmazni, vagy a radiátorra tenni a héjából, hogy természetes narancsillat töltse be a lakást.

A narancs segíti a tápanyagok felszívódását. Mivel tele van rosttal, nagy mértékben támogatja az emésztést is. Tehát akik rendszeresen fogyasztanak a gyümölcsből, azoknál ritkábban tapasztalható székrekedés.

A narancs tele van C-, A- és B-vitaminnal, ám az immunrendszer-erősítő és betegségűző tulajdonsága nem csak ebből áll. Természetes antibiotikus hatású anyagok is találhatóak benne, amelyek nem csak a fertőzések ellen védenek, de a már kialakult betegségek gyógyításához is nagyban hozzájárulnak.

A narancs nem csupán az influenzaszerű vagy megfázásos betegségek legyőzésében segít. Antioxidánsai a flavonok, karotinok, antociánok és a limonén is erősen rákellenes hatásúak. Ezeknek köszönhetően nem csak a daganatos betegségek kialakulása előzhető meg, de már a meglévő problémák is orvosolhatóak lehetnek azzal, ha rendszeresen fogyasztunk ebből a gyümölcsből.

A narancsban gazdag étrend csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Ezek a gyümölcsök folátban, káliumban és C-vitaminban gazdagok, fitonutriensek tucatjait tartalmazzák, így jótékonyan hatnak a vérnyomásra, a koleszterin- és vérzsírszintre, csökkentik a veszélyes (akár trombózist is okozó) vérrögök rizikóját, és segítenek megőrizni a vérerek rugalmasságát.

A narancs magas víztartalma és erős vízhajtó tulajdonságának hála igen jó hatással van a veseműködésre, és a méregtelenítési folyamatokban is részt vesz. Különösen érdemes ezért kismamáknak és azoknak fogyasztaniuk, akik bizonyos gyógyszerek vagy egyéb okok miatt hajlamosak a vizesedésre. Emellett jelenleg is kutatják, hogy milyen hatással bír a vesekő kialakulására. Minden jel arra vall, hogy a narancs alkotórészei meg tudják akadályozni, hogy a vesékben kövek alakuljanak ki.

A narancs gazdag karotinoid vegyületekben, amelyek A-vitaminná alakulva segítik megelőzni a makula degenerációt, ezáltal hozzájárulva a tiszta és éles látáshoz.

A narancsban található béta-karotin erőteljes antioxidáns, amely védi bőrt a szabad gyökök ellen, és lassítja az öregedési folyamatokat.

Elolvasom a cikket