
Ezek a hús felolvasztásának legrosszabb módjai – írja az rbc.ua.
Forró vízben
A forró vízbe tett fagyasztott hús kiváló táptalajjá válik a káros baktériumok fejlődéséhez. Ezután a húst nem szabad fogyasztani.
Szobahőmérsékleten
Gyakran előfordul, hogy az emberek kiveszik a húst a fagyasztóból, és az asztalra teszik felolvasztani. Mire hazaér a munkából, már kész lesz a főzésre. Észszerűen hangzik, de veszélyes.
Minden olyan élelmiszert, amely megromolhat, például nyers vagy főtt húst, biztonságos hőmérsékleten kell kiolvasztani. Ha a fagyasztott ételt 40 fok fölé melegítik, vagy két óránál tovább hagyják szobahőmérsékleten, akkor az a veszélyes zónába kerül, ahol a baktériumok gyorsan szaporodnak.
Ne olvassza fel többszemélyes főzőgépben
Ne használjon multicookert a hús felolvasztásához, mert az részben vagy teljesen megfő. Továbbá ne kezdje el a főzést a multicookerben fagyasztott hússal vagy baromfival. A hús ugyanis túl sokáig lesz a baktériumveszélyes zónában, mielőtt teljesen átsülne.
Mikrohullámú sütő
A mikrohullámú sütő használható gyors felolvasztásra, de csak akkor, ha a húst közvetlenül utána fel kívánja használni. A mikrohullámú sütőben történő felolvasztás egyenetlen hőeloszlást eredményezhet, ami „forró pontokat” hoz létre, és elősegíti a baktériumok szaporodását.
Csomagolatlanul hagyás más élelmiszerek közelében
Szintén gyakori hiba, amit az emberek felolvasztás közben elkövetnek, hogy a húst kiveszik a zacskóból, és más élelmiszerek közelébe teszik. A hús szennyeződése a más élelmiszerekből származó ízekkel és baktériumokkal egészségügyi veszélyeket okozhat.
Mi történik, ha helytelenül olvasztja fel a húst?
Fontos tudni, hogy ha a húst két óránál tovább hagyjuk veszélyes hőmérsékleti zónában, a baktériumok százakból milliókra szaporodhatnak. Ez növeli a mérgezés és az élelmiszer eredetű megbetegedések kockázatát.
A fő tünetek a hányinger, hányás, hasmenés, gyengeség, láz és fejfájás. Ha ezek napközben, rossz minőségű élelmiszer fogyasztása után jelentkeznek, akkor mérgezés lehet az ok.
A hús felolvasztásának fő szabályai
Felolvasztás a hűtőszekrényben
Ez a legbiztonságosabb módja a hús felolvasztásának. A termék lassan olvad fel, de a hőmérséklet soha nem haladja meg a 4 fokot, ami nagyon fontos.
Hideg vízben
A hideg vízben történő felolvasztás gyorsabb, mint a hűtőben. Ez a módszer azonban nagyobb odafigyelést igényel, hogy a hús hőmérséklete 4 fok alatt maradjon.
Először is, a húst egy zacskóba kell tenni, és hideg vízbe kell meríteni, 30 percenként cserélve.