Így ne olvassza ki a húst

Ezek a hús felolvasztásának legrosszabb módjai – írja az rbc.ua.

Forró vízben

A forró vízbe tett fagyasztott hús kiváló táptalajjá válik a káros baktériumok fejlődéséhez. Ezután a húst nem szabad fogyasztani.

Szobahőmérsékleten

Gyakran előfordul, hogy az emberek kiveszik a húst a fagyasztóból, és az asztalra teszik felolvasztani. Mire hazaér a munkából, már kész lesz a főzésre. Észszerűen hangzik, de veszélyes.

Minden olyan élelmiszert, amely megromolhat, például nyers vagy főtt húst, biztonságos hőmérsékleten kell kiolvasztani. Ha a fagyasztott ételt 40 fok fölé melegítik, vagy két óránál tovább hagyják szobahőmérsékleten, akkor az a veszélyes zónába kerül, ahol a baktériumok gyorsan szaporodnak.

Ne olvassza fel többszemélyes főzőgépben

Ne használjon multicookert a hús felolvasztásához, mert az részben vagy teljesen megfő. Továbbá ne kezdje el a főzést a multicookerben fagyasztott hússal vagy baromfival. A hús ugyanis túl sokáig lesz a baktériumveszélyes zónában, mielőtt teljesen átsülne.

Mikrohullámú sütő

A mikrohullámú sütő használható gyors felolvasztásra, de csak akkor, ha a húst közvetlenül utána fel kívánja használni. A mikrohullámú sütőben történő felolvasztás egyenetlen hőeloszlást eredményezhet, ami „forró pontokat” hoz létre, és elősegíti a baktériumok szaporodását.

Csomagolatlanul hagyás más élelmiszerek közelében

Szintén gyakori hiba, amit az emberek felolvasztás közben elkövetnek, hogy a húst kiveszik a zacskóból, és más élelmiszerek közelébe teszik. A hús szennyeződése a más élelmiszerekből származó ízekkel és baktériumokkal egészségügyi veszélyeket okozhat.

Mi történik, ha helytelenül olvasztja fel a húst?

Fontos tudni, hogy ha a húst két óránál tovább hagyjuk veszélyes hőmérsékleti zónában, a baktériumok százakból milliókra szaporodhatnak. Ez növeli a mérgezés és az élelmiszer eredetű megbetegedések kockázatát.

A fő tünetek a hányinger, hányás, hasmenés, gyengeség, láz és fejfájás. Ha ezek napközben, rossz minőségű élelmiszer fogyasztása után jelentkeznek, akkor mérgezés lehet az ok.

A hús felolvasztásának fő szabályai

Felolvasztás a hűtőszekrényben

Ez a legbiztonságosabb módja a hús felolvasztásának. A termék lassan olvad fel, de a hőmérséklet soha nem haladja meg a 4 fokot, ami nagyon fontos.

Hideg vízben

A hideg vízben történő felolvasztás gyorsabb, mint a hűtőben. Ez a módszer azonban nagyobb odafigyelést igényel, hogy a hús hőmérséklete 4 fok alatt maradjon.

Először is, a húst egy zacskóba kell tenni, és hideg vízbe kell meríteni, 30 percenként cserélve.

Elolvasom a cikket