
A sós víz természetes módon küzd a székrekedés és a puffadás ellen, és segít a fogyásban.
A sós víz hatékonyan hidratálja a szervezetet, támogatja az emésztést, megkönnyíti a bélmozgást és megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól. Éhgyomorra, étkezés előtt fogyasztva csökkenti az étvágyat, ami segíthet a fogyásban.
Elkészítéséhez mindössze két összetevőre van szükség: vízre és sóra. A sós víz ízét azonban nem mindenki szereti. Ezért, hogy könnyebbé tegye, egy kis citromlevet is adhat az italhoz.
Hogyan készítsük el ezt az italt?
A sós víz elkészítéséhez mindössze 2 összetevőre van szüksége: 1 teáskanál himalájai vagy tengeri só, 1 liter meleg víz.
A sót alaposan fel kell oldania a meleg vízben. Igyon meg egy pohárral reggel, éhgyomorra, fél órával étkezés előtt.
A tisztítókúrát legjobb 1 hétig, vagy átmenetileg emésztési problémák vagy székrekedés esetén alkalmazni. Az ital elfogyasztása után általában fél órán belül székletürítés következik be, és ez a nap folyamán többször is megtörténhet. Emiatt jobb, ha olyan helyen tartózkodik, ahol könnyen elérhető a WC.
A kúra alatt, különösen meleg időben, ne felejtsünk el sok, legalább napi 2 liter plusz vizet inni, ami hidratálja a szervezetet és megkönnyíti a tisztulási folyamatot.
Milyen tulajdonságai vannak a himalájai sónak?
A sós víz elkészítéséhez a legjobb, ha himalájai vagy tengeri sót használunk. Az asztali sót kémiailag tisztítják és nagyon magas hőmérsékleten (akár 650 Celsius-fokon) szárítják, ami számos értékes tulajdonságától megfosztja.
A himalájai só ezzel szemben kezeletlen és finomítatlan, bár az asztali sóhoz hasonlóan körülbelül 97%-os tisztaságú. Nátrium-kloridból (NaCl) áll, és kis mennyiségben tartalmaz nyomelemeket, többek között vasat, amely jellegzetes rózsaszínű színét adja, valamint nátriumot, magnéziumot, káliumot, cinket és kalciumot.
A sós víz fogyasztásának ellenjavallatai
A sós víz éhgyomorra történő fogyasztása hányingert és hányást okozhat. A sós víz a szervezet nátriumszintjét is jelentősen megnövelheti, ezért nem ihatják azok, akik naponta nagy mennyiségű sós rágcsálnivalót, feldolgozott élelmiszereket, például húst vagy sajtot, illetve kész gyorsételeket fogyasztanak.
A víz- és elektrolitegyensúly zavara olyan tüneteket okozhat, mint az izomgörcsök, gyengeség, zsibbadás a végtagokban vagy szívproblémák.