Feketekávéval a cukorbetegség ellen?

A tudósok azt fedezték fel, hogy egy napi csésze feketekávé 10 százalékkal csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A kávé biológiailag aktív összetevőinek, polifenoljainak köszönhetően nyújt ilyen védelmet. Ezek az anyagok csökkentik a gyulladást a szervezetben és az oxidatív stresszt a sejtekben és szövetekben.

Igaz, a cukorbetegség elleni kávé természetes fekete formájában, adalékanyagok nélkül különösen jó. Már egy kis cukor, egy teáskanál, már felére, öt százalékra csökkenti a kávé cukorbetegség elleni védő tulajdonságait.

Az édesítőszerek is rontják a kávé előnyeit, de nem annyira, mint a cukor, akár hét százalékkal is csökkentve a 2-es típusú cukorbetegség elleni védő tulajdonságait. Ellenben a tejszín és a tej nem befolyásolja az ital tulajdonságait.

Kiderült, hogy a kávé a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésének egyik kellemes módja lehet, ha rendszeresen, mértékkel és néhány egyéb szabály betartásával issza. A koffein csökkenti a cukorbetegséggel összefüggő gyulladásokat a szervezetben, és még a súlyfelesleg csökkentését is segíti – mondja endokrinológus, az orvostudományok doktora, a Moszkvai Állami Egyetem Alaporvostudományi Karának vezető kutatója.

A tanulmány szerint a leghasznosabb főzési módszer a filteres kávé, amelyet akkor kapunk, ha forrásban lévő vizet engedünk át őrölt kávén, és egy szűrőn keresztül közvetlenül a csészébe öntjük.

Elolvasom a cikket