Mintaétrend az autoimmun diéta

Az autoimmun protokoll (AIP-) étrend előnyben részesíti a minőségi, tápanyagdús ételeket, így az autoimmun betegségben vagy például a gyulladásos bélbetegségben szenvedőknek is segíthet tüneteik enyhítésében – írja a Házipatika.

Az AIP-étrend csökkentheti a szervezetben fennálló gyulladást, így bizonyos – autoimmun betegségek kiváltotta – tüneteket is enyhíthet. A tiltott ételek egy részét idővel vissza lehet építeni az étrendbe, de közben figyelni kell, hogy újra megjelennek-e a kellemetlen tünetek. A gyulladás csökkentése érdekében előnyben kell részesíteni a minőségi, tápanyagdús ételeket, és lehetőleg helyi termelőktől, hentestől kell beszerezni a friss alapanyagokat.

Amelyeket mindenképp kerülni kell:

  • gabonafélék (zab, búza)
  • rizs
  • tej, tejtermékek
  • tojás
  • hüvelyesek (például bab, lencse, borsó, csicseriborsó, cukorborsó)
  • készételek
  • olajos magvak
  • a burgonyavirágúak rendjébe tartozó zöldségek (paradicsom, padlizsán, paprika és krumpli)
  • cukor és édesítőszer
  • vaj
  • az összes olaj (kivéve avokádó-, kókusz- és olíva-)
  • adalékanyagok
  • alkohol, kávé

Elolvasom a cikket