
Az alma felületén, a banán héján lehetnek olyan baktériumok, amelyeknek nem szabadna bejutniuk a szervezetünkbe. Ha fennáll a veszélye annak, hogy a gyermek megnyalja az ujjait, vagy a szájába veszi az alma szárát, jobb, ha a gyümölcsöt teljesen megmossuk. A fertőzés valószínűségét minimálisra csökkentheti, ha úgy eszi meg a banánt, hogy nem nyúl a gyümölcshúsához, és azonnal kezet mos. Általánosságban elmondható, hogy a banánt más termékektől elkülönítve kell tárolni, és fogyasztás előtt azonnal meg kell mosni (hogy ne sötétedjen el) – írja a Sports.kz.
De nem minden élelmiszert kell megmosni. A tojás és a hús a felszínen baktériumokat tartalmaz, amelyek a vízzel való lemosáskor fröccsenve szétterjednek a konyhában. Ezeken a fröccsenéseken keresztül fennáll a fertőzés veszélye. Megfelelő hőkezeléssel azonban a kockázatok a nullához közelítenek. Ezért nem szükséges a tojást és a húst főzés előtt megmosni. A nem kívánt szennyeződéseket legegyszerűbben egy papírszalvétával lehet eltávolítani.
Speciális eszközöket vagy a szappant nehéz véglegesen eltávolítani a felületről és különleges előnyt sem adnak. A veszélyes mikroorganizmusok jól lemoshatók folyó vízzel.
Következtetés: mosson gyümölcsöt, ne mosson húst, és legyen egészséges!